Hlavní obsah

Česko vydá Itálii mafiána, kterého odsoudila na doživotí

– PRAHA

Česká republika vydá do Itálie Luigiho Putroneho, který je podle italských soudů jedním z nejvýše postavených členů sicilské mafie. Pultroneho policie zadržela loni v srpnu v Ústí nad Labem. Pultrone s vydáním souhlasí, i když v Itálii byl odsouzen v nepřítomnosti na doživotí. Informovala o tom ve středu Česká televize.

Článek

O tom, že bude vydán do Itálie, definitivně rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec. "(Putrone) souhlasil se svým vydáním. Nemáme informace o tom, že by použil nějakého opravného prostředku, proto také ministr mohl rozhodnout," řekl ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Putrone by měl být vydán do Itálie podle ČT do dvou týdnů. Čeká se pouze na vyjádření země ohledně termínu. Cestu zřejmě budou provázet přísná bezpečnostní opatření.

Putrone údajně patřil do takzvané krvavé odnože organizace Cosa Nostra, která mezi jinými zavraždila v roce 1992 známého bojovníka proti mafii, vyšetřujícího soudce Giovanniho Falconeho. Putrone se podle italské policie osobně některých vražd zúčastnil nebo je nařídil.

Na útěku byl Putrone od roku 1986, mezinárodní zatykač na něj vydalo italské ministerstvo vnitra v roce 1998. Italští karabiniéři ho řadí mezi 30 nejnebezpečnějších zločinců v zemi. Na konci devadesátých let byl v rodné zemi odsouzen v nepřítomnosti na doživotí. Zřejmě od roku 2000 žil a podnikal pod jménem Umberto Bonfiglio v Ústí nad Labem.

Dítě rozpustil v kyselině

V 90. letech byl hlavou velkého sicilského klanu ve městě Porto Empedocle v provincii Agrigento. Mezi zločiny Putroneho "rodiny" patřilo vydírání, obchod s drogami a se zbraněmi a manipulace veřejných zakázek. Italskou veřejnost ale zvláště šokoval případ brutální vraždy dítěte, kterou Putrone potrestal rodinu informátora spolupracujícího s policií. Putrone chlapce nejprve věznil, pak ho zavraždil a jeho tělo rozpustil v kyselině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám