Hlavní obsah

Kraj kvůli jedům stav nebezpečí nevyhlásil, povolá ale vojáky

Právo, Novinky, Ladislav Schejbal
PŘELOUČ

Město Přelouč chtělo kvůli nelegálnímu skladu chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku vyhlásit stav nebezpečí. Bezpečnostní rada kraje se ale nakonec rozhodla, že to neudělá. Areál ale bude střežit policie a kraj požádá armádu, aby na místo vyslala protichemickou jednotku z Liberce.

Článek

Podle rady sklad přímo neohrožuje obyvatelstvo a není teda potřeba stav nebezpečí vyhlásit. Starostka Přelouče je z tohoto rozhodnutí zklamaná. "Po setkání se zástupci firmy Dekonta Praha, která byla pověřena inventurizací a následnou likvidací skladovaných chemikálií, jsme zjistili, že dosud známé závěry jsou horší než jsme předpokládali," konstatovala starostka města Přelouče Irena Burešová (ODS).

"Množství a způsob uskladnění látek totiž představuje ve skutečnosti pro obyvatele tohoto regionu potencionální nebezpečí. Proto jsem navrhla, aby Pardubický kraj vyhlásil na třicet dnů stav nebezpečí a podílel se na nákladech spojených s likvidací. Předběžně by mohly náklady spojené s dekontaminací areálu přijít na 20 až 40 miliónů korun," uvedla starostka.

"Důvody pro svolání rozšířené bezpečnostní rady kraje byly sice oprávněné, po posouzení všech dostupných informací se však přesto členové bezpečnostní rady rozhodli stav nebezpečí nevyhlásit," konstatoval vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL).

Areál začne střežit Policie ČR

Rada však uložila, aby areál střežila Policie ČR a hejtman kraje požádal Armádu ČR o vyslání chemické brigády z Liberce, která by měla provést odbornou analýzu a roztřídění uskladněných materiálů a předložit návrh, jak s nimi naložit. 

"Ministry životního prostředí, financí, obrany a náčelníka generálního štábu požádám osobně o odbornou a finanční pomoc. řekl Línek.

Provozovatel areálu možná skončil v odkališti

"Vlastníkem areálu je společnost Avot Chvaletice, která pronajala tři sklady stále pohřešovanému panu Ladislavu Pilcovi. Chemikálie začal likvidovat pan Ludvík Fritscher, který je sice odborník, ale podnikal bez vědomí a souhlasu Krajského úřadu Pardubického kraje.

Byl zraněn minulou středu při výbuchu. "Odtajnil tak vlastně černou skládku," potvrdil Právu krajský radní Petr Šilar (KDU-ČSL). Povolaná firma Dekonta v areálu posléze nalezla stovky tun jedů a výbušnin.

Sklad provozoval Ladislav Pilc se svou firmou Z-Chem Jihlava. Pilc však před lety zmizel. Areál patří společnosti Avot Chvaletice, která je od roku 2003 v likvidaci a od dubna 2006 v konkursu. Má dva společníky Miroslava Pyskatého a Vladimíra Špačka, oba z Přelouče.

"Je smutné, že nikdo nic kolem skladování těchto látek nenahlásil. Scénář je podobný jako v Libčanech. Nasazen je tzv. bílý kůň, kterým je zřejmě pan Fritscher, samotný Pilc se pak může nacházet někde v odkališti a za vším jsou obrovské peníze," konstatoval krajský radní zodpovědný za životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám