Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem se sejdou ještě dnes nebo zítra

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek má domluvenou schůzku s šéfem ODS Mirkem Topolánkem ještě před tím, než premiér odletí na zápas českých fotbalistů s Itálií na MS v Německu. Ten se hraje zítra od 16 hodin v Hamburku. Paroubek chystanou schůzku mezi čtyřma očima sice Právu potvrdil, místo a čas ale nesdělil. "To bych si nechal pro sebe," uvedl.

Článek

Schůzka šéfů obou nejsilnějších parlamentních stran by měla být druhá. Paroubek s Topolánkem se dohodli, že ji uskuteční ještě před pátečním jednáním šestice vyjednavačů ODS a ČSSD.

Bodem jednání by mělo být i obsazení sněmovních funkcí. Jak ODS, tak ČSSD si zatím nárokují post předsedy dolní komory. Topolánkovi se nelíbí možnost, že by se místopředsedou Sněmovny opět stal komunista, Paroubek je pro paritní zastoupení všech parlamentních stran v čele komory. Diskutovat se bude také o funkcích ve výborech.

Paroubek: nejdřív program, potom funkce

Premiér Právu řekl, že souhlasí s postojem, podle něhož by se před personálními otázkami měly vyřešit ty programové. Na předchozí vzájemné schůzce měl Paroubek Topolánkovi říci, že ČSSD by mohla tolerovat stovkovou koalici ODS, lidovců a zelených, pokud se zaváže dodržet programové priority soc. dem. - např. nezavádět rovnou daň, nerušit Zákoník práce a zákon o neziskových nemocnicích.

Z toho zatím Paroubek slevit nehodlá. "Podle mého názoru to, co se dnes ustavuje jako menšinová vládní koalice, udělali přesně opačně, když si rozdělili funkce, a pak začali hledat věcnou shodu. To si myslím, že je potřeba dělat trošku jinak, i když jim to nechci radit," uvedl Paroubek.

Premiér upřednostňuje jednání a věří, že se do ustavující schůze, která začne v úterý 27.června, podaří najít východisko. Vedení Sněmovny se však má volit ve čtvrtek. "Je pomalu týden času," dodal Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám