Hlavní obsah

Vnitro zarazilo Plzni další vyhlášku o prostituci

Právo, Ivan Blažek
PLZEŇ

Válka o plzeňskou vyhlášku namířenou proti prostitutkám graduje. Ministerstvo vnitra v těchto dnech pozastavilo její už druhou verzi. Radnice kontrovala obratem. "Začala platit nová vyhláška," řekl Právu primátor Plzně Miroslav Kalous (ODS). Zastupitelé ji schválili počátkem dubna a za pouhý rok a půl je již třetí v pořadí.

Článek

Původní vyhlášku stoplo vnitro v únoru. Všechny tři verze jsou prakticky totožné a ministerským úředníkům na nich vadí, že přesně nevymezují, kde je prostituce zakázána. Magistrát naopak tvrdí, že postačuje vymezení, které lehké dívky vykazuje ze zastavěných částí města.

Číslo čtyři na obzoru

Ministerstvo si tak podle všeho vezme na paškál i právě přijatou třetí vyhlášku. "Postup ministerstva vnitra nelze nyní předjímat, nicméně se dá předpokládat, že pokud bude nová vyhláška totožná, dojde k urychlení rozhodovacího procesu," sdělila Jana Matějusová z tiskového odboru ministerstva. U druhé vyhlášky trvalo její přezkoumávání zhruba čtvrt roku.

Město se ale nehodlá vzdát. "Už tento čtvrtek předložím zastupitelům ke schválení vyhlášku číslo čtyři. Chceme být připraveni a nechceme to nechávat na později. Aby nás nezaskočilo, kdyby ministerstvo náhodou rozhodlo během prázdnin," uvedl primátor. "A navrhujeme, aby nová vyhláška byla opět stejná jako ty předchozí," dodal Kalous.

Matějusová k tomu podotkla: "Není nám známo, že by nějaká jiná obec stále dokola přijímala stejné vyhlášky. Tedy pomineme-li starší případ Jindřichovic pod Smrkem, kde však nešlo o vyhlášku regulující prostituci."

Ústupky? Ne!

Možnost, že by nová vyhláška vyšla ministerstvu vstříc a zahrnovala soupis ulic, kde je prostituce zakázána nebo naopak povolena, primátor odmítá. "Je to o principu, o postoji, o hrdosti města. A to, že nás chce ministerstvo udolat neustálým rušením vyhlášek, není úsměvné, ale smutné. Domnívám se, a nejsem sám, že náš názor v této věci je správný. A budeme svou vyhlášku schvalovat znovu a znovu, dokud o ní nerozhodne Ústavní soud," zdůraznil Kalous. Žaloba na zrušení vyhlášky podaná ministerstvem u tohoto soudu leží už od zimy.

Doposud plzeňská zastupitelstva nové a nové vyhlášky o regulaci prostituce přijímala prakticky jednomyslně. "Bude pro i teď," sdělil primátorův náměstek Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň). "Vyhláška pomohla, prostituce se snížila. Je absurdní, když stát kazí to, co se povedlo," poznamenal Duchek.

Normu podpoří i představitel opoziční ČSSD Milan Chovanec. "Pro vyhlášku jsme zvedali ruku už předtím, není důvod, aby tomu teď bylo jinak. Zvláště když je skutečně účinná, lidé kolem dříve nejvíce postižené Domažlické ulice jsou spokojení," uzavřel Chovanec.

Anketa

Legalizovali byste prostituci?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zatkla 15 organizátorů prostituce

Policie uspořádala v pátek v nočních klubech na severu Čech zátah proti organizátorům prostituce. Kvůli organizování obchodu s lidmi, kuplířství a ohrožování...

Výběr článků

Načítám