Hlavní obsah

Začne léto i podle kalendáře, vedra pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu odpoledne nastane slunovrat a začne léto. Země se ve 14:26 nejvíce přikloní ke Slunci a vstoupí do znamení Raka. V tomto okamžiku dosáhne Slunce na své každoroční pomyslné dráze nejsevernějšího bodu. Bude nejdelší den v roce a samozřejmě také nejkratší noc, řekl Pavel Suchan z České astronomické společnosti.

Článek

Za severním polárním kruhem nezapadne podle Suchana Slunce ani o půlnoci. Toto půlnoční Slunce by bylo možné z Česka zahlédnout z výšky 280 kilometrů.

Astronomické léto je doba od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti. Na severní polokouli je to období od 21. června do 23. září. Na jižní polokouli je v tuto dobu naopak astronomická zima.

Ve čtvrtek se mírně ochladí, pak bude opět horko

Ve středu by mělo podle meteorologů vrcholit v ČR vedro, které už stálo lidi několik životů. [celá zpráva]

Důvodem je působení zvlněné studené fronty, jež do střední Evropy postupuje ze západních částí starého kontinentu. Zpočátku by mělo být ve středu skoro jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a postupně na většině území přeháňky a bouřky, ojediněle s kroupami. Rtuť teploměru se vyšplhá na 29 až 33 stupňů.

V noci na čtvrtek by se mělo počasí změnit, na obloze se objeví mraky. Noc tak bude oblačná s teplotami od 14 do 18 stupňů. Podobné počasí přinese i čvrvrtek. Denní teploty ale dosáhnou letních 25 až 28 stupňů.

V pátek by se ale měla obloha pomalu rozjasňovat a na sobotu předpovídají meteorologové opět jasno. Denní teploty dosáhnou v sobotu průměrně 26 stupňů.

I když podle kalendáře začne léto až nyní, do Čech ve skutečnosti dorazilo mnohem dříve, dokonce na různých místech republiky padaly i teplotní rekordy.

Reklama

Související témata:

Související články

Slunečné počasí vydrží do pátku

Krásné slunečné počasí s teplotami nad 25 stupňů by mělo vydržet do pátku. Právu to v pondělí řekl Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu...

Vedro si vyžádalo první oběť

Několik dnů trvající vysoké teploty se začaly podepisovat na návštěvnosti čekáren u lékařů a výjezdu záchranářů. Prudké oteplení si pravděpodobně vyžádalo také...

Vedra si v úterý vyžádala tři oběti

Současná tropická vedra si  v České republice vyžádala už druhý lidský život. V Plzni v úterý odpoledne zemřel na ulici jednaosmdesátiletý muž....

Výběr článků

Načítám