Hlavní obsah

Demonstranti žádali Paroubkovu hlavu

PRAHA

Premiérův projev, v němž přirovnal vítězství ODS ve volbách k nebezpečí opakování komunistického puče z roku 1948, opět podnítil několik odpůrců šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, aby se vydali na pražské Václavské náměstí. Asi tři stovky demonstrantů spílali Paroubkovi, rozdávali i trestní oznámení, kterým by podle nich měl premiér čelit.

Článek

Před šestou hodinou se vydali za účasti policistů po chodníku směrem k Nuselskému mostu. Pořadatelé původně plánovali vydat se po magistrále, od tohoto záměru však nakonec opustili, řekl  jeden z nich Jiří Jehlička. K trestnímu oznámení je podle něj vedl Paroubkův povolební projev, ve kterém zpochybnil výsledky hlasování a vítězství ODS přirovnal k puči v roce 1948. Premiér se za svůj projev později omluvil.

Jehlička se domnívá, že jej lze charakterizovat jako šíření poplašné zprávy. "Podle právní analýzy, kterou jsem si nechal udělat, lze jeho prohlášení napasovat i na vlastizradu," upřesnil.

Demonstrace se konaly na Václavském náměstí již v uplynulých dvou týdnech. Podle účastníků se stále ještě nic nezměnilo. Stejně jako na předchozí demonstrace se vybavili samolepkami s přeškrtnutým jménem premiéra a transparenty. Podle pořadatelů se v úterý kromě Prahy koná obdobná akce i v Kroměříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám