Hlavní obsah

ODS možná půjčí zeleným čtyři poslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Povolební pat nenahrává jednoduchému hlasování o rozdělení postů v dolní parlamentní komoře. Zástupci pěti stran ve Sněmovně se zatím i po pondělní schůzce nedohodli na tom, kdo obsadí funkci šéfa poslanců a posty místopředsedů. Nyní se diskutuje o zřízení klubu pro zelené, ODS by jim mohla pomoci.

Článek

Jedním ze sporných bodů je momentálně i otázka, zda a jak rychle bude možné ustavit poslanecký klub Strany zelených, která má šest poslanců. K ustavení frakce je podle jednacího řádu Sněmovny potřeba nejméně deseti poslanců.

Zástupkyně zelených Kateřina Jacques novinářům řekla, že ČSSD a komunisté nejsou ochotni garantovat, že Sněmovna nutnou změnu jednacího řádu opravdu schválí. "My jsme do této chvíle vycházeli z toho, že na tomto je obecná shoda," uvedla. Nyní se ale podle ní zdá, že to tak "úplně není". "Pro nás je to principiální věc, od které se odvíjí všechno ostatní," dodala.

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik prohlásil, že proti vzniku klubu zelených nic nemá, ale nemůže něco slibovat, když o tom ještě nejednal s dalšími komunistickými poslanci.

Místopředseda ODS Ivan Langer naznačil, že občanští demokraté by případně byli ochotni zeleným pomoci a čtyři poslance by jim "půjčili". Klub Strany zelených by tak formálně splňoval podmínku deseti členů, a mohl by vzniknout ještě předtím, než se změní jednací řád.

Poslanci se sejdou 27. června

Politici se pouze definitivně dohodli na tom, že ustavující schůze začne 27. června. Na tom se ale předběžně shodli již dříve. Zástupci stran se znovu sejdou v pondělí 26. června.

Jejich jednání komplikuje fakt, že zatím není definitivně rozhodnuto ani o tom, kdo nakonec vytvoří vládu a kdo zůstane v opozici. Rozdělení míst ve Sněmovně se přitom do značné míry odvíjí právě od podoby kabinetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám