Hlavní obsah

Vedra si v úterý vyžádala tři oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Současná tropická vedra si  v České republice vyžádala už druhý lidský život. V Plzni v úterý odpoledne zemřel na ulici jednaosmdesátiletý muž. "Byl to pán po infarktu, který zřejmě zkolaboval ze sluníčka. Lékařům už se ho nepodařilo oživit," řekla Právu mluvčí plzeňské záchrany Lenka Ptáčková s tím, že přesnou příčinu smrti určí až patolog.

Článek

Podle ní nebylo od důchodce moudré, že v takovém počasí vůbec vyšel ven. V západočeské metropoli se teplota odpoledne pohybovala okolo 31 stupňů ve stínu.

"Většina starších lidí je dobře informovaná o tom, jak se mají v horku chovat.  Od 11. do 15. hodiny by pokud možno neměli nevycházet ven. Pokud je to nutné, měli by se pohybovat ve stínu s pokrývkou hlavy a důsledně dodržovat pitný režim," dodala Ptáčková.

Plzeňští záchranáři v těchto horkých dnech zaznamenali několikanásobně vyšší počet výjezdů právě k pacientů, kteří horkem zkolabovali.

První obětí červnových veder se stal v minulém týdnu 72letý muž v Radouši na Berounsku. Po kolapsu spadl ze střechy. [celá zpráva]

Vedro usmrtilo i Pražany

V Praze odpoledne zemřeli dva muži, jejichž náhlé úmrtí může souviset se současným horkým počasím. Nejprve zkolaboval dělník na stavbě v Praze 10. Přes okamžitou pomoc záchranářů se ho nepodařilo zachránit. Čtyřiašedesátiletý řidič zemřel kolem 16:00 za volantem vozu, když jel Tiskařskou ulicí v Praze 10, poté havaroval. Podle mluvčí pražské záchranné služby Simony Cigánkové nelze úmrtí jednoznačně dávat do souvislosti s počasím, mohlo však hrát svou roli.

Dělník pracoval ve stavební buňce, ve které se teplota odhadem pohybovala kolem 60 stupňů Celsia. Zdravotníci byli na místě téměř okamžitě, protože se stanoviště záchranky nachází poblíž. "Záchranáři začali ihned s resuscitací, ale pacientovi už nemohli pomoci; zemřel ihned, zřejmě na embolii," uvedla Cigánková.

V Tiskařské ulici měli záchranáři nahlášenou dopravní nehodu. Když však lékař dorazil na místo, zjistil, že muž zemřel už při jízdě. Poté vůz vyjel ze silnice a naboural do křoví. Zda muže postihl infarkt či třeba mozková mrtvice, zatím není jasné. "Mohlo na to mít vliv horko, ale nemuselo," řekla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám