Hlavní obsah

Topolánek: ODS, lidovci a zelení jsou blízko podpisu smlouvy

PRAHA

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka jsou občanští demokraté, KDU-ČSL a Strana zelených blízko podpisu koaliční smlouvy. Po úterním jednání poslaneckého klubu Topolánek odmítl úvahy o sestavení menšinové vlády ODS bez dvou menších koaličních partnerů, zato s podporou ČSSD. Tuto variantu přitom však zcela nevyloučil.

Článek

"Jsou to pusté spekulace, to neznamená, že to nemůže být jedna z variant, ale v tuto chvíli to nikdo neví," komentoval Topolánek informace o tom, že ODS a ČSSD směřují k dohodě o budoucí menšinové vládě ODS bez dalších partnerů. Za takové situace by pro sociální demokracii bylo snazší vyslovit vládě občanských demokratů nedůvěru.  

Topolánek v úterý ujistil, že koaliční smlouva ODS, lidovců a zelených má velké šance na podepsání. Vznikající koalice se podle šéfa ODS dostane k moci, když její program podpoří sociální demokraté. "Šance, že bude tato koalice vládnout, závisí na tom, jaké bude faktické programové prohlášení té budoucí vlády, jestli se pro ni podaří vyjednat podporu," uvedl Topolánek.

Jednání o koalici budou pokračovat ve středu

Ani několikahodinové noční vyjednávání zástupců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených zatím nepřineslo dohodu na programu vznikající vládní koalice. O definitivní podobě koaliční smlouvy budou týmy expertů všech tří stran debatovat opět ve středu. Do té doby se musejí rozhodnout, ve kterých sporných bodech partnerům ustoupí, a kde zůstanou neoblomní.

Zeleným se podle jejich místopředsedkyně Dany Kuchtové podařilo prosadit, že koalice nehodlá zrušit územní limity těžby uhlí na Mostecku a zároveň nebude podporovat výstavbu dalších jaderných bloků.

Naopak na odmítavé stanovisko svých partnerů zatím zelení narážejí při prosazování prvků přímé demokracie do koaliční smlouvy. Vyjednavači dosud nenašli shodu na zavedení referenda a přímých voleb hejtmanů, starostů a prezidenta. V dokumentu také nebude požadavek zelených na vznik speciálního úřadu pro podávání hromadných žalob spotřebitelů. Obecně má ale dohoda hovořit o zvyšování práv spotřebitelů.

Lidovci už netrvají na vetu Turecka

Za úspěch lidovců označil jejich vyjednavač a prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek přehodnocení systému investičních pobídek a změny v systému sociálních dávek tak, aby byly adresné a motivovaly lidi k práci.

Vyřešit se podařilo kontroverzní otázku možného rozšíření Evropské unie o Turecko, které se křesťanským demokratům nezamlouvá. "Bude tam obecná formulace, že koalice je stoupencem dalšího rozšiřování EU, aniž bychom přesně definovali o koho," uvedl vyjednavač ODS Jan Zahradil, podle kterého šlo o vstřícný návrh předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska.

Rozpor nastal při projednávání požadavku ODS zavést roční daňové prázdniny pro živnostníky. Menší strany tak jednoznačný závazek ve smlouvě odmítaly. "Nakonec jsme došli ke kompromisní formulaci, že se zváží možnost jednoročních daňových prázdnin pro živnostníky," uvedl Drábek.

Shoda v boji s korupcí

V jiných kapitolách našly strany společnou řeč. Koalice se například shodla v podpoře transparentních výběrových řízení u všech zakázek s většinovým podílem státu. Středopravicová vláda by také ráda změnila pravidla imunity zákonodárců. Poslanci a senátoři by měli být postižitelní v přestupkovém řízení. "V oblasti boje proti korupci a bezpečnosti jsme nezaznamenali problém," prohlásil poslanec KDU-ČSL Pavel Severa.

Dosavadní spory i dohody vznikající koalice

V čem se zatím názory liší

- daňová reforma

- energetika

- poplatky za VŠ

- referenda a přímé volby

- vztahy nájemníků a pronajímatelů

- ekologická legislativa

Na čem se už strany shodly

- zrušit zákon o neziskových nemocnicích

- provoz kamiónů podle stávajících pravidel

- zachování územních limitů těžby uhlí

- nezačne se s výstavbou dvou jaderných bloků

- přehodnotí se systém investičních pobídek

- reforma Českých drah

- prosazování reformy zemědělské politiky Evropské unie

- odklad státních maturit

- přijetí smlouvy s Vatikánem

- transparentní výběrová řízení

- zrušení fondu bydlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám