Hlavní obsah

Koalice se nemůže dohodnout na daních a energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjednávací týmy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se v noci z pondělí na úterý nedokázaly shodnout na všech programových kapitolách. I když politici diskutovali sedm hodin, stále jim zbývá dohodnout se na řešení daňové problematiky a energetiky. Čas na vyřešení všech rozporů si lídři stran dali do středy.

Článek

Ohledně daní ODS prosazuje sjednocení sazeb u DPH (nyní platí pět procent na potraviny a některé zboží a 19 procent na ostatní zboží). Menší strany jsou proti. V problému výstavby dalších jaderných reaktorů týmy dohodly pouze to, že vláda takovou věc nebude prosazovat.

Vyjednavači už mají za sebou debatu o školství. Shodli se, že posunou termín jednotných státních maturit a vrátí žákům možnost hlásit se v prvním kole na víc než jednu školu.

Bouřlivá byla debata o kamiónech. Ztížení jejich provozu požadovali především zelení. Lídři nakonec dohodli, že jejich provoz bude podle nynějších pravidel. Zruší tak novinku v zákoně, který začne platit 1. července - tedy, že nákladní auta mohou jezdit i většinu času o víkendech. To nyní mají zakázáno.

Zrušit neziskové nemocnice

Strany, které připravují vládu, se také dohodly, že zruší zákon o neziskových nemocnicích, který se přes odpor ODS, Senátu i prezidenta podařilo prosadit ČSSD a KSČM. Zákon vymezuje, které nemocnice budou mít právo na smlouvy s pojišťovnou automaticky a které nikoliv.

Konkrétní věci, jako například to, zda pacienti budou platit za recepty v lékárnách, se zřejmě v programu neobjeví a případné vláda o nich bude jednat až v průběhu funkčního období.

Paroubkovy podmínky

Kabinet, který ještě minulý týden ČSSD odsuzovala k zániku, protože nemá ve Sněmovně potřebný počet hlasů (ODS, KDU-ČSL a SZ disponují stovkou hlasů) má od pondělí naději, že přeci jen přežije. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek připustil, že jeho strana vládu podpoří - ovšem pokud budou v programu body jeho strany. Chce tak zachovat právě zákon o neziskových nemocnicích, Zákoník práce, odmítá školné a rovnou daň.

Je zřejmé, že ani placení školného se v samotném programu neobjeví a vláda jej případně připraví v průběhu volebního období. Program tak bude jen velmi obecný.

Reklama

Související články

Koaliční smlouva: okleštěná rovná daň

Zástupci stran, které se pokoušejí sestavit vládní koalici, už dohodli některé body, jež by měla obsahovat případná koaliční smlouva. Experti ODS, zelených...

Výběr článků

Načítám