Hlavní obsah

ČSSD připustila podporu Topolánkově vládě

– PRAHA
Novinky, fia

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v neděli večer na utajené schůzce nedospěli k žádné dohodě. Paroubek ale po jednání připustil, že by ČSSD mohla podpořit koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených za předpokladu programových ústupků. Topolánek ale jakékoli ústupky vyloučil. Koncem týdne se sejdou vyjednávací týmy obou stran.

Článek

Předseda ODS Mirek Topolánek označil nedělní jednání s premiérem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem za věcné a profesionální. "Předseda ČSSD zopakoval svoje programové požadavky, kterými podmiňuje případnou toleranci koaličnímu projektu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených," uvedl v pondělí dopoledne Topolánek, který ale zároveň vyloučil jakékoli programové ústupky v koaliční smlouvě.

Případná koalice má ve Sněmovně přesně polovinu poslaneckých mandátů. Aby vláda získala důvěru, potřebuje většinu. Předseda ODS věří v podporu sociálních demokratů.

"V zásadě by bylo možné uvažovat ze strany sociální demokracie o podpoře této vlády nějakou formou podpory nebo tolerance, například odchodem při hlasování o důvěře," připustil v pondělí Paroubek.

Mezi překážky dohody ale zařadil Paroubek body, na kterých si ODS nejvíc zakládá, tedy rovnou daň nebo privatizaci veřejných služeb. Šéf ČSSD odmítl také školné, platby u lékaře a změny Zákoníku práce.

Rozhodující bude program

Paroubek zároveň uvedl několik témat, na kterých se ČSSD se vznikající koalicí pravděpodobně bez větších problémů shodne. "Je to například podpora rodin s dětmi, to mají v programu všechny strany, i když si to každá představuje trochu jinak," řekl Paroubek s tím, že zde lze nalézt programový průsečík.

Dosavadní premiér dále jmenoval podporu zahraničních investic, vznik nových pracovních míst a otevřenost vůči Evropské unii. "Předpokládáme, že ODS opustí svá euroskeptická stanoviska. Spoléhám tady také na dvě menší strany, které chtějí s ODS spolupracovat," uvedl Paroubek. "Chceme také společně pokračovat v boji proti korupci na všech úrovních," dodal.

Předseda ČSSD vyzval strany vznikající koalice k dalšímu jednání a varoval před bojem jednoho hlasovacího bloku proti druhému. Občanským demokratům, kteří vyhráli volby, vzkázal, že by je poměry ve Sněmovně neměly svádět k triumfalismu.

Podle Paroubka se nedělní setkání s Topolánkem netýkalo personálních otázek, tedy ani případného křesla šéfa Sněmovny pro předsedu ČSSD. Paroubek uvedl, že rozhodující jsou teď jednání o programu vládní koalice.

"Mně je srdečně jedno, kde budu sedět, jestli v opozici nebo ve vedení Sněmovny," podotkl Paroubek.

Jednání budou pokračovat

Oba lídři se shodli na tom, že jsou ochotní k dalším debatám o případné podpoře ODS a celé koalice.

Topolánek oznámil, že se koncem týdne sejdou vyjednávací týmy ODS a ČSSD. Pokračovat mají i osobní rozhovory obou předsedů.

Podle informací Práva se Topolánek s Paroubkem sešel v neděli pozdě večer. Schůzka údajně skončila až po půlnoci. Na poslední chvíli se tak lídrům podařilo dodržet termín, který oznámil Topolánek v pátek, když řekl, že se oba lídři setkají "do konce týdne".

Reklama

Související články

Topolánek napoprvé u Paroubka neuspěl

Zástupci nejvyššího vedení ODS a ČSSD se v pátek sešli, aby projednali možné varianty řešení povolební situace v Česku. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Výběr článků

Načítám