Hlavní obsah

Pravicoví radikálové si dali dostaveníčko v Ústí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústí nad Labem bylo v sobotu doslova na nohou. Město na Labi se totiž stalo místem ostrého protestu zaměřeného proti zvýhodňování skupin obyvatelstva na základě tak zvané pozitivní diskriminace, který zorganizovali členové krajně pravicového sdružení Národní korporativismus (NK).

Článek

Monitorující vrtulník, policisté na koních a v automobilech, policejní psi a především stovka po zuby vyzbrojených státních policistů a navíc ještě 120 stejně vystrojených strážníků.

Vše propuklo úderem 15 hodiny, kdy se s hesly Čechy Čechům a Nic než národ, vydala do ústeckých ulic stovka členů NK s modrými páskami na rukávech.

Řádně ohlášenou a povolenou akci chtělo NK uspořádat původně 3. června na ústeckém Lidickém náměstí. Magistrát ji ale zakázal, protože na náměstí již měla oznámenu politickou akci ODS. Sobotní akce už ale proběhla podle všech regulí."Město nemělo žádné zákonné důvody tento pochod zakázat", potvrdil primátor Petr Gandalovič (ODS).

Akce byla klidná

Sraz účastníků sobotní již předem velmi třaskavé manifestace, byly totiž obavy z ostré reakce romské menšiny a anarchistů či účastníků sobotního ústeckého hip hop festivalu, byl před ústeckým krajským úřadem a pochod vedl městem, poté přes Benešův most na Střekov. Na obávané Molotovovy zápalné koktejly však bohudík nedošlo, akce pod dohledem policejních těžkooděnců se štíty a obušky proběhla až na drobné výstřelky v poklidu.

"Zvýhodňovat kupříkladu Romy na základě jejich barvy pleti je rasistická diskriminační praxe, která nemá v demokratické společnosti co pohledávat," řekl o důvodu protestu předseda NK Jiří Petřivalský.

Lidé rozčarováni silou policejních složek

Značný nesouhlas však pochod vyvolal mezi občany města. "Tady se zase za naše daně předvádějí desítky policistů hlídajících tuhle hrstku mladých řvounů. To nás bude stát statisíce," rozčiloval se asi 50letý obyvatel jednoho z domů na Střekovském nábřeží.

"Policie je skutečně často kritizována, že chrání účastníky shromáždění s jejichž ideami část společnosti nesouhlasí. Policisté jsou však povinni nestranně chránit účastníky každého nezakázaného shromáždění," reagovala mluvčí severočeského policejního ředitelství Jarmila Hrubešová.

Sdružení Národní korporativismus má v Česku podle svého předsedy několik desítek členů a příznivců. Dobré zázemí prý je i v Ústí nad Labem, proto se rozhodlo pro demonstraci právě tam. Navíc podle svého předsedy je krajské město pro tuto akci ideální. Ústečtí obyvatelé "jsou více konfrontováni s multikulturní realitou". Ve městě žije početná romská komunita.

Demonstraci připravuje sdružení podle Petřivalského ještě v Břeclavi. "Do konce roku jich stihneme ještě hodně," prozradil Právu tento student práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám