Hlavní obsah

ODS zažehnala spory v Praze 5

Právo, Novinky, ČTK, Lukáš Bek
PRAHA

Dohodou skončily spory mezi dvěma skupinami uvnitř ODS v pražské páté městské části. Týkaly se obsazení kandidátky pro podzimní volby do zastupitelstva radnice Prahy 5. Lídrem se stane dosavadní starosta Milan Jančík. V souvislosti s konfliktem se objevily spekulace, že by mohl z ODS odejít šéf oblastního sdružení Prahy 5 František Laudát, který je novým poslancem.

Článek

ODS tak bude měnit už sestavenou kandidátku, v jejímž čele nahradí někdejšího místostarostu Petra Horáka nynější starosta Jančík. Na listině mají být poměrně zastoupeni Jančíkovi přívrženci i odpůrci.

Kvůli při v pátek zasedala regionální rada pražské ODS. "Vyslechli jsme informaci, že se na pětce dosáhlo mezi znesvářeními skupinami politické dohody, uvítali jsme to. Víme, že se dohoda dopilovává a řeší se problémy, které tam nastaly," řekl předseda občanských demokratů v Praze a nový poslanec Jan Bürgermeister. Obsahem dohody se podle něj vedení pražské ODS nezabývalo, dodal. 

Laudátův odchod by oslabil případnou koalici

Laudát ve čtvrtek na dotaz Práva, zda se chystá vystoupit z ODS v případě neúspěchu ve sporu s částí spolustraníků podporujících starostu Prahy 5 Milana Jančíka, řekl: "Nechci na to odpovídat."

Pokud by Laudát v ODS skončil, Topolánkova strana, lidovci a zelení, kteří se snaží sestavit vládu, by měli v 200členné Sněmovně pouze menšinu 99 hlasů. Laudát byl nicméně vždy považován za výrazně pravicového politika, takže ODS, lidovci a zelení by o jeho hlas v klíčových okamžicích přijít nemuseli.

Předseda ODS Prahy 5 Laudát je současně dlouholetým ředitelem pražského Obecního domu, který je stoprocentně vlastněn hlavním městem Praha. To má v čele primátora Pavla Béma, jenž je zároveň místopředsedou ODS, a koalici ODS s ČSSD.

"Obraťte se na Béma, oni si to nalajnovali"

Vypjatou situací se několikrát zabývala pražská regionální rada ODS. V noci na čtvrtek spor s hlavními aktéry řešil mimo jiné právě Bém. "Já bych vás poprosil, abyste se obrátil na pana Béma. Oni si to nalajnovali," uvedl včera Laudát.

Předseda pražské ODS a nový poslanec Jan Bürgermeister, se noční schůzky nezúčastnil, jak ale řekl Právu, podle jeho informací vyjednavači dospěli k dohodě, kterou pak dnes skutečně přednesli na regionální radě. "Jsem pevně přesvědčen, že to je konec vášní a nerozumu na Praze 5 a že tam konečně začne zase fungovat normální, standardní politika," uvedl Bürgermeister. K obsahu dohody se nechtěl blíže vyjadřovat.

Jančíkovi odpůrci starostu obviňují, že do některých místních sdružení účelově nabíral takzvané mrtvé duše. Toto podezření vyšetřoval hlavní manažer ODS Jaroslav Jurečka, oblastní rada si dokonce nechala vypracovat posudek znalkyně z oboru kriminalistiky, který podle týdeníku Euro falšování části podpisů potvrdil.

Na pondělním volebním shromáždění ODS Prahy 5 byl na první místo kandidátky pro podzimní komunální volby zvolen někdejší místostarosta Petr Horák. Jančík na listině vůbec nefiguroval. Podle informací Práva nejnovější dohoda ze včerejšího rána spočívá v zachování statu quo. Jančík má být opět na volební listině a zůstat kandidátem na starostu, zatímco Laudát by setrval v čele oblastní ODS Prahy 5.

"Těch skandálů už bylo dost"

Laudát po jednání regionální rady ve středu v TV Nova uvedl: "Spokojen v žádném případě nejsem. Já se nestačím divit... Někdo nechce akceptovat výsledky voleb (v primárkách Prahy 5, pozn. red.)." Ještě předtím uvedl: "Těch skandálů kolem radnice bylo docela dost, a co teda vadí členské základně, je styl jednání."

Jančík sestavení kandidátky bez svého jména označil za "politováníhodné nedorozumění". Stejně se vyjádřil i k problému černých duší. Za Jančíkem stojí místní organizace ODS Smíchov, Jinonice, Hlubočepy, Lipence a Slivenec.

Právě jejich předsedové tento týden požádali regionální radu o zrušení volebního shromáždění, které sestavilo kandidátku bez Jančíka. Důvodem mělo být opakované porušení pravidel pro tvorbu kandidátek. Klíč pro účast delegátů na volebním shromáždění byl podle Jančíkových stoupenců v rozporu se stranickými pravidly a znevýhodňoval právě jejich sdružení.

Reklama

Související články

Žalobce zrušil obvinění starosty Prahy 5

Státní zastupitelství zrušilo obvinění starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS), který byl stíhán za to, že loni převedl z běžného účtu městské části do advokátní...

Výběr článků

Načítám