Hlavní obsah

Soud upozornil poslance, že jim Nezávislí chtějí zrušit mandáty

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Všechny kandidáty, kteří byli v letošních volbách zvoleni do Sněmovny, upozornil Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně na to, že se stali účastníky řízení s politickým hnutím Nezávislí. Toto hnutí podalo k NSS v minulých dnech stížnost na regulérnost voleb. Kromě něj si u NSS stěžuje na volby 44 lidí.

Článek

"Hnutí Nezávislí se domáhá toho, aby NSS vyslovil neplatnost volby všech zvolených kandidátů," upozornil ve čtvrtek soud. Nyní rozesílá NSS dvěma stovkám těch, kteří prošli volebním sítem a měli by koncem června usednout do poslaneckých lavic, dopisy s poučením a výzvou, aby se vyjádřili.

Upozorňuje také na krátké lhůty. "Šanci vyjádřit se mají do 21. června, počítáme s tím, že se ozvou," řekl Právu předseda NSS Josef Baxa.

Nezávislí se cítí diskriminováni

Nezávislí napadli volby kvůli údajné diskriminaci v České televizi. Ta podle nich poskytovala v předvolební sérii pořadů prostor pouze pěti politickým stranám, které poté ve sněmovních volbách také uspěly.

"V průzkumech jsme vyšli dobře jen proto, že jsme vykazovali dlouhodobou politickou činnost, což se o hnutí Nezávislí říci nedá. Pokud mě soud vyzve, rád se dostavím a zopakuji to komukoliv z tohoto hnutí," řekl Právu kandidát Strany zelených Ondřej Liška, který by měl ve Sněmovně zasednout poprvé.

I ze Strany zelených přitom NSS obdržel jednu stížnost na volby. Podal ji neúspěšný lídr strany v Libereckém kraji Petr Pávek, který si stěžuje na údajnou protiústavnost metody přepočítávání hlasů na mandáty. [celá zpráva]

Volby prý byly v rozporu se zákonem Božím

Ve čtvrtek se opět sešel sedmičlenný volební senát NSS, aby rozhodl o stížnostech. Dvě už zamítl pro jejich předčasnost, pro nedůvodnost pak odmítl Stanislava Oplatka z Domašova. Podle Oplatka byly volby neplatné proto, že "energetická koncepce České republiky, kterou se řídily všechny předchozí vlády a řídí se jí i politické strany a jejich kandidáti, je chybná."

Energetickému kolapsu může podle Oplatky zabránit pouze výstavba univerzálního zimního domu, ze zákona Božího. Nárys domu přiložil Oplatka ke stížnosti. 

NSS bude o volbách jednat opět příští týden

Lhůta, do níž mohou lidé k soudu podávat stížnosti, vyprší v pátek 16. června. Soudci NSS musí rozhodnout nejpozději do 6. července. Volební senát se znovu sejde v pondělí 19. června. "V příštím týdnu by už měla padnout řada rozhodnutí," dodal pro Právo Baxa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám