Hlavní obsah

Klaus nechce po Topolánkovi záruku 101 poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se ve středu před polednem sešel s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Ten ho informoval o průběhu jednání s KDU-ČSL a Stranou zelených. Strany se už v úterý večer dohodly, že jejich koalice je životaschopná a v příštím týdnu připraví koaliční smlouvu. Klaus řekl, že nebude po Topolánkovi chít, aby mu přinesl podpisy 101 poslanců, kteří vládu podpoří.

Článek

Případná koalice ODS, lidovců a zelených by neměla ve Sněmovně většinu a musí hledat hlas mezi ČSSD nebo komunisty. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se nechal slyšet, že by Klaus měl po Topolánkovi chtít záruku 101 poslance. Ten to ale odmítl.

Předsedové tři stran tvrdí, že o tom, kde seženou chybějící hlas, zatím nemluví, řeší programové otázky a teprve až bude připraveno programové prohlášení, začnou pro něj hledat podporu.

"Rozumím, že všechno má svůj čas a fáze. První fáze, kterou vítěz voleb řeší, je mít jistotu o pevnosti svých sto hlasů," řekl Klaus.

Topolánek věří, že ČSSD bude vládu tolerovat

Topolánek věří, že program by nakonec mohl přesvědčit ČSSD, aby vládě umožnila existenci. "Co  bude cenou za toleranci, vám neřeknu, ale pokládám za klíčové mít napřed na stole program a pak se bavit o toleranci, mně připadá opačný postup nesmyslný," řekl Topolánek.

Tři strany podle něj mají méně sporných bodů, než si původně myslel, ale přiznal, že nějaké jsou. Budoucí partneři se dohodli například na tom, že je potřeba snížit daňovou zátěž, zda bude ale zavedena rovná daň, zatím říci nechtějí.

Sobotka trvá na tom, že ČSSD koalici nepodpoří

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil Klausovu podporu koalici, která nemá ve Sněmovně většinu, za neperspektivní. Podle něj by se měla vláda opírat o většinu poslanců alespoň při hlasování o důvěře a státním rozpočtu.

Sobotka zároveň zopakoval, že ČSSD kabinet ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nepodpoří. Pokud by podle Sobotky současná jednání o sestavení vlády selhala a dalším pokusem by byl pověřen zástupce ČSSD, nebude podle Sobotky sociální demokracie usilovat o vládu založené na podpoře 100 hlasů.

Řešení patové povolební situace podle Sobotky spočívá v širší politické shodě. Připomněl, že ČSSD podpoří vládu odborníků.

ČSSD odmítla, že by bojkotovala jednání

Sociální demokraté ve středu uvedli, že se nebrání jednáním se zástupci ODS nebo dalších stran o podobě budoucí vlády. V prohlášení sociální demokraté uvedli, že respektují mandát šéfa ODS Topolánka vést jednání o sestavení kabinetu s lidovci a zelenými.

"V této souvislosti jsme pouze poznamenali, a to opakovaně, že vládní program vzniklý vysloveně na platformě volebních programů těchto stran je pro ČSSD nepřijatelný, protože bude velmi pravděpodobně zcela odporovat některým zásadám a slibům, které jsme dali našim voličům," uvádí se v prohlášení ČSSD. 

Reklama

Související články

Topolánek napoprvé u Paroubka neuspěl

Zástupci nejvyššího vedení ODS a ČSSD se v pátek sešli, aby projednali možné varianty řešení povolební situace v Česku. Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek...

Topolánek odmítl velkou koalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v TV Nova odmítl, že by jeho strana mohla vytvořit s ČSSD velkou koalici. Nepřeje si to prý vedení ani členové strany...

Výběr článků

Načítám