Hlavní obsah

Vnitro chce dát 20 miliónů za diktafony a kamery

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Posílení boje proti korupci ve vlastních řadách - to si policie slibuje od nákupu techniky, která by měla začít ještě letos dokumentovat jednání hlídek při projednávání dopravních přestupků. Speciální diktafony, kamery a systémy GPS budou stát 20 miliónů, šéf resortu vnitra František Bublan chce peníze vzít z rezervních fondů svého ministerstva.

Článek

Nákup techniky je součástí rozsáhlejšího návrhu, se kterým jde Bublan dnes na jednání vlády. Žádat bude uvolnění celkem 210 miliónů korun, ministerstvo chce kromě nákupu lepšího vybavení pro policisty i opravit některé chátrající budovy.

"Kamery a diktafony chceme nakoupit ještě do konce roku, přesný termín závisí na výběrových řízeních. Každopádně si od toho slibujeme snížení korupce u policie, ale i jistý druh ochrany policistů před nepravdivými nařčeními ze strany řidičů," řekl včera Právu Bublan.

Dodal, že policisté budou nahrávat všechna jednání. "Jinak by toto opatření ztrácelo smysl. V praxi bude muset hlídka druhou stranu pokaždé upozornit, že jejich jednání bude zdokumentováno," vysvětlil Bublan. Nadřízení hlídkujících policistů by podle něj měli záznamy pravidelně kontrolovat a vyhodnocovat.

Kamery budou podle policejního prezidenta Vladislava Husáka snímat dění před vozem i za ním, záznam z diktafonu by měl být synchronizován s videem. "Chceme maximálně eliminovat možné korupční chování policistů," zdůraznil. První vozy jsou nyní kamerami vybavovány v Praze a v Brně. "Všichni se zatím shodují, že jde o velmi prospěšné opatření, které funguje," řekl s tím, že do konce roku by mělo být touto technikou vybaveno sto procent hlídkových vozů. "Kromě toho do našich aut chceme instalovat také systém GPS, který umožňuje vysledovat jejich pohyb," dodal. Při jízdě v neznámém terénu bude systém fungovat také jako klasická satelitní navigace.

Kupovat se mají i nové počítače

Kromě protikorupčních opatření by se měla policie podle Bublanova návrhu dočkat za celkových 132 miliónů mimo jiné nových aut nebo komunikační a výpočetní techniky. To souvisí především se zavedením bodového systému, protože dopravním policistům přibude od července povinnost informovat o dopravních přestupcích vyřešených na místě pokutou obecní úřady, které je budou evidovat pro potřeby bodového systému.

Část peněz by měla být také využita na vybudování jednotného systému pro předávání informací o trestné činnosti a trestním řízení mezi základními útvary a pracovišti kriminální policie a centrálními databázemi. "Jsou to všechno náklady, které my nemůžeme utáhnout, ale které jsou nutné," sdělil policejní prezident s tím, že kromě nového vybavení žádá policie i 78 miliónů na opravu nemovitostí. Kvůli neustálému odkládání alespoň základní údržby jsou některé objekty v havarijním stavu a oprava si vyžádá vyšší náklady.

Anketa

Myslíte si, že nahrávání hovorů omezí korupci např. u dopravní policie?
ano
18,9 %
částečně
27,9 %
ne
53,2 %
Celkem hlasovalo 2056 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám