Hlavní obsah

Topolánek si nakonec na fotbal pronajal letadlo

Právo, Jitka Götzová, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/GELSENKIRCHEN

Šéf ODS Mirek Topolánek nepřijel z Prahy na utkání Česko-USA v německém Gelsenkirchenu autem s přáteli, jak předem ohlašoval, ale cestu si podstatně zkrátil soukromým letadlem. Dalším z cestujících byl podle předsedy ODS jeho asistent a šéf tiskového odboru ODS Marek Dalík.

Článek

Topolánek si stroj podle svých slov najal a uhradil část nákladů. Důvod? Podle předsedy jeho osobní bezpečnost.

Podle informací Práva, které získalo od zdroje z organizačního štábu šampionátu, přistál letoun s Topolánkem na palubě v pondělí na letišti v Dortmundu, tedy asi 50 km od Gelsenkirchenu.

Tam se navíc šéf ODS podle zdroje zdržel, protože při pasovém odbavení se policistům nezdálo jeho zařazení mezi VIP hosty, a tak ověřovali jeho totožnost. Topolánek u sebe neměl diplomatický pas, z něhož by šlo vyčíst, že v ČR zastává nějakou funkci. Včera dopoledne na SMS odpověděl Topolánek Právu nejprve rovněž esemeskou: "Mám pocit, že jsme vyhráli. Bylo to hezké. Bylo horko. To je tak všechno, co jsem ochoten sdělit. Možná to netušíte, ale mám jiné starosti. M. T."

Topolánek o víkendu nejprve odmítl nabídku Jiřího Paroubka, aby letěl s ním, a premiérovi vzkázal: "Pan Paroubek ostentativně letí druhým letadlem (než prezident Klaus), což mně připadá nejenom z finančních, ale i ze symbolických důvodů nesmyslné."

"Nebylo to tak drahé"

Poté, co se ukázalo, že Topolánek vyměnil avizované auto za soukromé letadlo, reagoval na dotaz Práva slovy, že důvodem pro let byla jeho bezpečnost a také rozhodnutí štábu lidí, které kolem sebe má.

"Měl jsem původně jet autem, ale z bezpečnostních důvodů jsme se rozhodli, že poletím. Letěli jsme malým soukromým letadlem, náklady jsem hradil, lístek jsem si koupil," řekl Právu Topolánek. Podotkl, že letadlo nepronajímal on, jen se podílel na nákladech. "Není to zas tak drahé," dodal. Cestu letadlem Topolánek zhodnotil podle svých slov jako užitečnou. "Protože jsem člověk bez ochranky, bez jakýchkoli bezpečnostních rituálů, které jsou kolem ostatních. Lidé kolem mě takto rozhodli, já jsem to respektoval."

Klaus gratuloval v kabině s vnukem

Od povolební atmosféry si odpočinul při pondělním fotbale i prezident Václav Klaus, a Paroubek. "Potkali se a podali si ruku," řekl včera mluvčí Hradu Petr Hájek na dotaz Práva, zda se prezident s premiérem v Gelsenkirchenu setkali. To potvrdila i mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

Po vítězném utkání s USA přišel přímo do kabiny blahopřát českým fotbalistům Klaus s vnukem, jenž měl na sobě dres národního mužstva. Hráče Klaus pobavil větou, že jsou asi hodně zadýchaní. "Bylo to milé a povzbuzující," přivítal krok hlavy státu trenér Karel Brückner. "Pan prezident sklidil v šatně obrovský potlesk," poznamenal mluvčí Hájek. Zda se hlava státu vydá na mistrovství znovu, nelze teď podle Hájka s určitostí říci. "Je to otázka času a možností," podotkl.

Paroubek let platil

Také Orgoníková uvedla, že Paroubek zatím netuší, zda se objeví znovu v ochozech a bude držet palce našim reprezentantům. "Do šatny ale za nimi včera nešel," dodala. Klaus k cestě využil vládní letoun, který mu byl v dostatečném předstihu zamluven a premiérovi doporučil, aby si zvolil jiný termín k návštěvě utkání. Paroubek to však odmítl. Navíc na palubě jednoho letadla nesmí být spolu dva nejvyšší ústavní činitelé, a tak se premiér použil další vládní letadlo a to L-410.

"Platil si to. Je to sponzorský příspěvek člena ČSSD," uvedla Orgoníková. Tato letadla v hangárech moc nezahálejí, protože piloti je používají ke cvičným letům.

Sobotka jen na finále

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) je rád, že Topolánek nepřijal premiérovo pozvání na palubu letadla. "To by bylo velmi špatné. Víc mne ale překvapuje, že premiér, který je už spíše úřednickým předsedou vlády, takhle používá komplexní servis. Dovedl bych to akceptovat v případě, že by šlo o zájmy státu. Proto pondělní akci dvou letadel považuji skutečně za nedobrou," řekl Právu.

Sobotka našim fotbalistům drží palce v Česku. "Utkání jsem si užíval, ale za nadbytečné považuji, abych tam letěl, mačkal se tam a hned s vracel zpátky," dodal. Změnil by ale názor, pokud by se Česko dostalo do finále: "Jedině tehdy bych jel." Fotbalové šílenství se nijak zvlášť nedotýká šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), neboť končící volební období parlamentní komory mu dává pracovně zabrat, takže s účastí na mistrovství nepočítá. "Nechystám se tam. Pořád mám stále co dělat, ale sleduji to a samozřejmě fandím u televize," uvedl pro Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám