Hlavní obsah

Volně prodejné léky půjde od čtvrtka koupit i mimo lékárny

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Ve čtvrtek vstoupí v platnost vyhláška ministerstva zdravotnictví, která podstatně rozšíří prodej léků, které nejsou na lékařský předpis. Až dosud se mohly prodávat pouze v lékárnách. Od 15. června je možné si je koupit i jinde, například v drogeriích, u benzinových pump nebo v samoobsluhách. Léky bude možné koupit po internetu i zásilkovým prodejem.

Článek

"Vyšli jsme tak vstříc pacientům. Ti si budou moci léky koupit na více místech než doposud," řekl Právu ministr zdravotnictví David Rath.

Lékárníci jsou ale tvrdě proti. "Je to v rozporu s ústavou. Podle ní a zákona o léčivech vydávají léčivé přípravy pouze lékárníci v lékárnách," tvrdí prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Požaduje zrušení vyhlášky ještě před tím, než vstoupí v platnost.

"Domníváme se, že není v zájmu ČR a jejich občanů, aby byly v účinnosti právní předpisy odporující jejímu ústavnímu pořádku. Věříme, že co nejdříve bude provedena náprava a předejde se tak veškerým negativním dopadům vyhlášky," říká Chudoba.

Ministr: Přijdou o kšeft

Ministr David Rath mu ale oponuje: "Chápu lékárníky, že se brání, protože přijdou o část zisků. Tím, že se volně prodejné léky budou moct prodávat i jinde, nebudou mít na jejich prodej monopol jako dosud. Na druhé straně větší konkurence přiměje výrobce k tomu, aby tyto přípravky byly levnější. A to je pro pacienta jistě zpráva dobrá," řekl Rath.

Zásilkový prodej podle něj umožní například pacientovi, který je doma a má teplotu, zavolat na takový zásilkový prodej a objednat si volně dostupný lék, který mu zásilková služba přiveze až domů. "Bude to stejné, jako když si domů objednáte pizzu, řekl Rath. Ministr tvrdí, že lékárny se do budoucna budou muset více konkurenci přizpůsobit.

"Dnes mají prodejní dobu většinou do 17 hodin, v sobotu a v neděli zavřeno. Obchodní centra, kde by se volně prodejné léky nově mohly prodávat, však mají otevřeno nepřetržitě nebo podstatně déle než lékárny. Budou-li chtít být lékárny konkurenceschopné, asi se budou muset přizpůsobit," řekl Rath.

Prodej po internetu

Přestože lékárníci jsou i proti prodeji po internetu, podle Ratha nic jim nebrání, aby i samotné lékárny si takový prodej zřídily.* Lékárník Vladimír Finsterle už internetovou lékárnu provozuje. Tvrdí, že pro pacienta je to výhodné, i když se pozastavuje nad tím, že možnost prodeje přes internet budou mít pouze takové portály, které jsou schopny tento servis poskytovat prostřednictvím kamenné lékárny. "Toto omezení je trochu nelogické a popírá celý princip internetového obchodu. Ale každý někde začít musí," říká Finsterle.

Odvolání do konce týdne

Do pátku by měl mít ministr zdravotnictví David Rath na stole připomínky k nové vyhlášce o lécích, která má platit od srpna. Tu už ostře kritizují zahraniční výrobci léčiv. Tvrdí, že se sníží úhrady z pojištění a pacient tak doplatí víc ze své kapsy. Rovněž se pozastavují nad tím, že měli málo dní na podání připomínek k nové vyhlášce.

Rath ale tvrdí, že vše probíhá standardním způsobem a do 16. června bude mít na stole všechny připomínky k posouzení. Teprve pak se začne rozhodovat o jejich osudu a o tom, co bude zařazeno v konečné podobě do vyhlášky nebo ne.

"Rozhodně mým cílem není, aby pacient platil vyšší doplatky za léky," řekl ministr a dodal, že každý výrobce bude mít možnost zlevnit své produkty tak, aby se vešel do úhrad u zdravotních pojišťoven. Zároveň v každé lékové skupině i nadále zůstane nejméně jeden lék, který je plně hrazen ze zdravotního pojištění, a pacient tak nemusí doplatit nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám