Hlavní obsah

Firma zaplatí za uložení německého smetí milión

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOLNÍ ŽANDOV

Inspekce životního prostředí vydala rozhodnutí o udělení vysoké pokuty další české firmě za to, že bez povolení složila na našem území německý odpad.. Po desetimiliónové sankci firmě Bau 24 za ukládání německého smetí v bývalém zemědělském objektu v Libčevsi, přišla na řadu pražská společnost AM servis.

Článek

"Ve správním řízení jsme firmě vyměřili pokutu milión čtyřicet tisíc korun za to, že ilegálně uložila odpad z Německa do areálu bývalých kasáren pohraničníků v Dolním Žandově na Chebsku," řekl v úterý Právu inspektor Jiří Melichar. Podle něho se může proti rozhodnutí firma odvolat k Ministerstvu životního prostředí. "Zatím to ale neudělala," dodal Melichar.

Inspektoři zahájili s firmou správní řízení na základě vlastního šetření a shromážděných důkazů. Z taktických důvodů nechci zacházet do podrobností, protože správní řízení není ještě pravomocně skončené a nerad bych za této situace vyložil všechny naše trumfy na stůj," dodal Melichar. Jak dále uvedl, do týdne budou v souvislosti s případem v Dolním Žandově zahájena správní řízení se dvěma dalšími subjekty, které se na dovozu odpadu podílely. "Zjistili jsme, že těch překupníků s odpady bylo více," upřesnil inspektor.

Původně mezisklad

AM servis si prostor pronajala jako mezisklad recyklovaného odpadu. Ve skutečnosti tam ale nechala loni v prosinci vyložit obsah téměř dvou kamiónů. Ten trápil obec zápachem několik měsíců, než jej pražská firma odvezla jinam.

"Do areálu přijelo osm kamiónů, ale odpad vyložili pouze ze dvou, neboť pracovníci další vykládání odmítli," uvedla starostka Dolního Žandova Miroslava Trepková AM servis se neúspěšně pokusil osm kamiónů s odpadem uložit i ve Střížově u Františkových Lázní.

Podle Melichara inspekce prověřuje na západě Čech dalších pět případů nelegálního uložení německého odpadu. "V nejbližších dnech vydáme rozhodnutí o pokutě firmě, která uložila německý odpad v Sytně na Tachovsku.," konstatoval Melichar.

První nelegální skládky se v Česku objevily na podzim loňského roku. České úřady v čele s ministerstvem životního prostředí (MŽP) se ale problémem dovozů německého odpadu začaly aktivně zabývat až letos v únoru. Přesněji poté, co v Libčevsi na Lounsku začala hořet skládka se zhruba 3500 tunami německého odpadu. O navážení odpadů do obce přitom věděly úřady už od poloviny prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám