Hlavní obsah

ČR láká pracovníky i z Bosny, Makedonie a Ruska

PRAHA

Česká republika nabídne od července kvalifikovaným pracovníkům z Bosny a Hercegoviny, Makedonie a Ruska možnost získat povolení k trvalému pobytu ve zkrácené lhůtě, tedy po dvou a půl letech. Tím se rozšíří počet zemí zapojených do projektu ministerstva práce a sociálních věcí, který má přilákat do země zahraniční odborníky.

Článek

Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Beránkové se také mění některé další podmínky účasti v projektu. Od července už zájemcům nebude stačit učňovské vzdělání zakončené výučním listem, potřebovat  budou minimálně maturitu. Dalším kritériem pro výběr do projektu je bodové hodnocení, které uchazeči získávají za své vzdělání, pracovní zkušenosti, jazykové znalosti i za svůj věk. Zájemce musí získat nejméně 25 z 66 bodů, aby mohl být do projektu zařazen.

Donedávna platila pro cizince povinnost žít v ČR deset let, aby měli šanci získat povolení k trvalému pobytu. Novela cizineckého zákona tuto lhůtu zkrátila na polovinu.

Občané Bosny a Hercegoviny, Makedonie a Ruska se tak budou moci o trvalý pobyt v ČR ucházet spolu s pracovníky z Běloruska, Bulharska, Chorvatska, Kanady, Kazachstánu, Moldavska, Srbska a Černé Hory a Ukrajiny.

Od roku 2003 vybralo ministerstvo práce do projektu 413 cizinců, kteří pracují většinou ve zdravotnictví.

Podle kritiků projektu se však tímto způsobem příliš mnoho zahraničních expertů do ČR nalákat nedaří. Stát usiluje o získání až tisícovky pracovníků ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám