Hlavní obsah

Odbory chtějí zabránit zrušení Zákoníku práce

PRAHA

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) hodlá zabránit zrušení nebo změnám v Zákoníku práce, který před volbami prosadila ČSSD s komunisty i přes veto prezidenta Václava Klause. Rada ČMKOS se v pondělí usnesla na tom, že odbory budou zákoník bránit všemi prostředky. Občanští demokraté se před volbami netajili plánem nový zákoník zrušit.

Článek

Zákoník nahrazuje 40 let starou normu a podle svých zastánců umožňuje větší smluvní volnost a zajišťuje nezbytnou ochranu zaměstnanců. Podle kritiků ale kodex sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. To může naopak přispět ke zvýšení nezaměstnanosti.

Zákoníkem práce, který před volbami schválili sociální demokraté s pomocí komunistů, se chtějí zabývat zástupci podnikatelů při jednání s novou vládou. ODS už před volbami slibovala, že po vítězství ve volbách zákoník zruší. Výsledek voleb však naznačuje, že k tomu nebude mít dostatečnou většinu ve Sněmovně.

Rada ČMKOS také připomněla rovnoměrný výsledek voleb ve svém prohlášení. "ČMKOS je přesvědčena, že za této situace je třeba vést dialog zejména se sociálními partnery," uvedli členové rady na adresu politiků. Odboráři chtějí, aby se  v následujícím volebním období hospodářský růst země promítl do mezd a důchodů. Jaké konkrétní kroky chtějí podniknout k zachování současné podoby zákoníku práce, však neuvedli.

O zákoníku práce se přou i odboráři

Nový kodex vyvolává neshody i mezi jednotlivými odborovými organizacemi. Menší z nich totiž mají výhrady k tomu, že by zaměstnavatel mohl kolektivní smlouvu uzavřít jen s nejsilnější organizací ve firmě. Na protest proti paragrafu před časem stávkovala půl hodiny federace strojvůdců. [celá zpráva]

Protesty proti případným změnám nebo dokonce rušení zákoníku už v květnu pohrozil odborový svaz KOVO. Ten sdružuje 200 000 lidí a je nejsilnějším svazem v ČR. Patří ke členům ČMKOS, která je se 33 svazy a 610 000 odboráři největší odborovou centrálou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám