Hlavní obsah

Volby napadl první politický subjekt - Nezávislí

BRNO

Prvním politickým subjektem, který napadl regulérnost sněmovních voleb u Nejvyššího správního soudu (NSS), je hnutí Nezávislí. V sobotu podalo u brněnského soudu stížnost pro údajné hrubé porušení ústavního pořádku. Nezávislým vadí nedostatek prostoru, kterého se jim dostalo před volbami v médiích, a také způsob přepočtu hlasů na mandáty.

Článek

Nezávislí požadují, aby soud rozhodl o neplatnosti mandátů 200 nových poslanců.

Podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové je podnět Nezávislých už 26. stížností na průběh letošních voleb do Sněmovny. Je to však zároveň první stížnost podaná jedním z politických subjektů, které se voleb zúčastnily. "Ostatní jsou podání fyzických osob," uvedla mluvčí.

ČT prý diskriminovala malé strany

Podle Nezávislých porušila ústavu Česká televize (ČT), která v předvolební sérii Otázek Václava Moravce poskytovala prostor pouze pěti politickým stranám, které se nakonec také do Sněmovny dostaly. "Jak celostátní, tak krajská vydání byla vysílána celoplošně na území České republiky, měla vysokou sledovanost, a vytvářela tak zdání, že na politické scéně existuje jen pět volebních stran a ostatní nestojí za pozornost voličů," stěžují si Nezávislí.

Za diskriminační označilo hnutí pravidla ČT pro vysílání předvolebních diskusních pořadů. Televize prý omezila všechny menší politické strany a hnutí včetně Nezávislých. "Ani velký počet kandidujících subjektů nesmí být důvodem jejich diskriminace v rámci předvolební kampaně ve veřejnoprávní televizi. Ústava neodlišuje pojmy malá a velká politická strana, ústavní pořádek hovoří o rovnosti politické soutěže. A ta byla vážně a nade vší pochybnost narušena," pokračuje stížnost.

Nezávislí také považují za protiústavní zákony, které určují způsob přepočtu mandátů pro jednotlivé volební subjekty. I přepočet podle nich diskriminuje malé strany, což porušuje zásadu rovného přístupu k ústavním funkcím.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám