Hlavní obsah

Mnozí poslanci si začnou hledat novou práci

Právo, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sehnat práci bude pro mnohé odcházející poslance problém, a tak není vyloučeno, že se někteří z nich na čas připojí k téměř osmi procentům nezaměstnaných spoluobčanů. Ze zákona sice mají právo se vrátit do svého předchozího zaměstnání, ale mnohé instituce a firmy už neexistují.

Článek

Své o tom ví soc. demokrat, exministr zahraničí a bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan (59). Jako člen vlády byl zaměstnancem úřadu vlády a následně, v době svého působení v New Yorku, se dohodl s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) pouze na termínované, roční smlouvě.

"Žádnou práci jsem zatím nesehnal, a pokud se tak nestane, půjdu na pracák. Jsem jediný člen výboru bývalých předsedů VS OSN, který po skončení funkce nezískal významnou funkci, natož aby byl nezaměstnaný," uvedl pro Právo Kavan.

Rád by pracoval v Černínském paláci, ale chybí mu bezpečnostní prověrka. "Bylo to kvůli skartaci dokumentů, která neměla údajně proběhnout v souladu s interním řádem ministerstva. Nadále jsem v soudním jednání, abych prověrku dostal zpět," uvedl. Kdyby se v Česku s prací odpovídající jeho kvalifikaci nechytil, odjede možná do ciziny. Zatím má nabídku přednášet na jedné univerzitě v New Yorku. "Jde o částečný úvazek, což je ale málo," poznamenal Kavan.

Starosti komunistů

Problém najít uplatnění mají i poslanci KSČM. Karel Vymětal (60) by měl nastoupit do předchozího zaměstnání - Inspekty, kde v Ostravě dělal ředitele. "Ta už neexistuje, třikrát změnila vlastníka a v Ostravě už nemá žádného svého zaměstnance," řekl Právu. Co bude dál, zatím neví.

Obdobně je na tom Svatomír Recman, kterému do důchodu chybí deset let. Soukromá firma, u které pracoval, snižovala stavy. "Mohu dělat od bezpečnostní služby, bankéře až po ekonoma, případně v dělnické profesi," nechal se slyšet poslanec, který čtrnáct let pracoval v rozpočtovém výboru Sněmovny.

Na hranici do důchodu je téměř jeho stranický kolega František Beneš (KSČM), ale ten práci získá. "Počítám, že nastoupím příští týden do zeměměřického úřadu v Praze, ale není ještě stanoveno na jaký post, protože ten bývalý je nyní obsazen," uvedl.

I když ve volbách neobstál občanský demokrat Jiří Bílý (52), chce zkusit na podzim boj o senátorské křeslo. Dosud uvažoval, že se zapojí do podnikání syna, který má krůtí farmu. Bílý však dal teď na rady přátel, že by byla škoda, aby zahodil zkušenosti z parlamentu, ale zda se mu podaří prosadit, ukážou stranické primárky 28. června. Starosti o peníze si nedělá, protože životní náklady pokryje z odstupného ze Sněmovny. A může jeho úmysly ovlivnit sestavení nové vlády? "Jestli to dopadne dobře, jestli přijde nějaká nabídka, to nevím a také nepředjímám," poznamenal Bílý.

Tajemní lidovci

Lidovečtí poslanci, kteří neobhájili mandát, také vyčkávají, jak bude sestavena nová vláda. "Musím se nejprve porozhlédnout, ale určitě zase budu dělat práci s plným nasazením, jako doposud," tvrdil Josef Janeček.

Ten je profesí zubař, ale ve Sněmovně působil celých šestnáct let. "Žádnou ordinaci jsem si nezprivatizoval, protože jsem to pokládal za působení v politice za neetické," reagoval na otázku, zda se vrátí k původnímu povolání.

Třiašedesátiletý lidovec Jiří Karas vůbec nepomýšlí na odpočinek s odkazem, že jeho otec skončil s aktivní činností až v osmdesáti. "Nejdřív se poradím s dětmi, co dál. Určitě ale budu pracovat," poznamenal.

Jeho stranický kolega Jaromír Talíř (56) si chce nejdříve odpočinout, ale rád by se díky svému dosavadnímu zaměření ve Sněmovně uplatnil jako konzultant v mediální sféře. Připustil, že jeho osud závisí na koaličních jednáních, a doufá, že by se pro něj mohlo najít uplatnění případně i ve státní správě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám