Hlavní obsah

Nová vláda podle Paroubka bude v srpnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Druhý prázdninový měsíc je podle nynějšího premiéra Jiřího Paroubka nejpravděpodobnější termín, kdy vznikne v ČR nová vláda. Řekl to v diskuzním pořadu TV Prima Nedělní parite. Podle něj to není přehnaně dlouhá doba.

Článek

Premiér připomněl pvoolební situaci v Rakousku, kde vláda vznikala několik měsíců a nikdo kvůli tomu nepanikařil. Podle Paroubka musí ještě opadnout emoce z předvolební kampaně, než se strany pokusí opravdu dohodnout.

Věří také, že pokud se předsedovi ODS Mirku Topolánkovi nepovede sestavit vláda, která by získala důvěru ve Sněmovně, měl by od prezidenta druhou šanci získat on jako předseda druhé nejsilnější strany. Ústava nic takového neříká, volbu nechává na prezidentovi, teprve na třetí pokus pověřuje sestavením vlády toho, koho mu navrhne předseda nově ustavené Sněmovny.

Místopředseda ODS Petr Nečas si myslí, že druhý i třetí pokus by měl vést jejich člen. Přiznal, že pak by ODS zkoušela jinou variantu vládnutí. Nyní jedná s KDU-ČSL a Stranou zelených.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek odmítl velkou koalici

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli v TV Nova odmítl, že by jeho strana mohla vytvořit s ČSSD velkou koalici. Nepřeje si to prý vedení ani členové strany...

Výběr článků

Načítám