Hlavní obsah

Klaus vnímá každou stovku poslanců jinak

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Strany pravého středu mají ve dvousetčlenné Sněmovně 100 mandátů, ČSSD s komunisty stejně. Prezident Václav Klaus to ale vidí trochu jinak. V čtvrtek řekl, že situaci nehodnotí jako zcela rovnocenný pat a obě stovky vnímá každou jinak.

Článek

"Tu druhou stovku vidím jako 74 (soc. dem. poslanců) ku 26 (poslancům KSČM), a v tom okamžiku to považuji za jinou stovku než tu první," řekl Klaus.

Filip běsní

Opomíjení 26 komunistických poslanců prezidentem Klausem při tvoření nové vlády ale rozhořčilo předsedu KSČM Vojtěch Filipa. "Jestli dělá rozdíly, nerespektuje jako hlava státu rovnost mezi občany. Pokud svůj výrok nevezme zpět, požádám prezidenta o osobní setkání s ním a budu nucen se k tomu vyjádřit i z pohledu ústavnosti," řekl Filip. Odvolal se na ústavu a Listinu základních práv a svobod, podle nichž jsou lidé si rovni bez rozdílu pohlaví, náboženství nebo politického názoru.

Filip doufá, že prezident chápe KSČM jako demokratickou stranou. "Jestli pan prezident neví, že nebýt hlasů KSČM, nebyl by prezidentem, je mu to třeba připomenout," dodal.

Ne pravicové vládě

KSČM nechce ve Sněmovně hlasováním ani neúčastí při hlasování umožnit vznik středopravé vlády. Filip také řekl, že vstup ČSSD do velké koalice s ODS je "čím dál tím pravděpodobný".

Před páteční schůzkou s šéfem Sněmovny Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) Filip podle svých slov jednal "osobně i telefonicky s představiteli dalších politických stran kromě zelených".

Předseda lidovců Miroslav Kalousek k tomu Právu řekl: "S panem předsedou Filipem jsme se potkali, ale o ničem jsme nejednali."

Poslanecký klub KSČM bude prosazovat princip poměrného zastoupení při ustavování orgánů komory. Znamená to, že KSČM si opět nárokuje místopředsednický post a není pochyb, že znovu pro Filipa.

Reklama

Výběr článků

Načítám