Hlavní obsah

Paroubek se omluvil za sobotní emotivní vystoupení

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek se po setkání s prezidentem Václavem Klausem omluvil za výrazy, které použil při večerním sobotním vystoupení. Výsledky voleb v něm přirovnal ke komunistickému puči v roce 1948. Nyní přiznal, že volil špatná slova. Za obsahem vystoupení si ale stojí.

Článek

"Pokud jde o výrazové prostředky, tak by to byla z mé strany chyba, byla to první vážná chyba, kterou jsem za 13 měsíců v čele vlády udělal a české veřejnosti se omlouvám," řekl Paroubek. Omluvil se i novinářům, které nařkl, že pracují pro ODS. Během sobotního večerního projevu padla i spojení jako "modrá totalita" nebo "agenti přisluhovači".

"Omlouvám se za výrok, že by byli pánové žoldáky ODS, ale trvám na tom, že vždy pracovali proti sociální demokracii. A každý jejich další článek nebo vystoupení, které budou hrubým útokem na mou osobu, budu zvažovat podání trestního oznámení," uvedl doslova v omluvě novinářům, kterou zaslal ČTK, Paroubek.

"Jiří Paroubek si myslel, že může naprosto beztrestně lhát o komkoliv v této zemi, a když zjistil, že to není možné,  tak přišel s něčím, co se nedá nazvat jinak než omluva-neomluva spojená s vyhrožováním a zastrašováním," řekl Novinkám šéfreportér TV Nova Jan Tuna, který byl mezi novináři, jež Paroubek nařkl ze spolupráce s ODS.

Dodal, že dál zvažuje podání žaloby na ochranu osobnosti. Nelíbí se mu ani to, že zatímco nařčení zaznělo v televizním přenosu před mnoha lidmi, omluvu zaslal do ČTK a k jemu samotnému Tunovi se přímo nedostala.

Zveřejnění zprávy chce Paroubek vyšetřit

Paroubek trvá na tom, že zveřejnění zprávy vyšetřovatele Jana Kubiceho mohlo ovlivnit výsledky voleb. Za zveřejněním údajně stojí ODS. Zopakoval, že bude žádat vyšetření toho, proč byla zpráva zveřejněna, a zda tím byl porušen zákon.

Klaus řekl, že ve zprávě jsou vážná obvinění, která by se měla prošetřit.

Klaus rozlišuje mezi soc. dem. a komunisty

Prezident Klaus se nechal slyšet, že rozlišuje mezi 74 mandády ČSSD a 26 křesly komunistů. Na jeho slova nechtěl Paroubek reagovat s tím, že nebude vést s prezidentem polemiku před novináři.

Klausův názor odsoudil šéf komunistů Vojtěch Filip. "Jestli Klaus dělá rozdíly, v tom případě případě nerespektuje rovnost mezi občany," řekl Filip s tím, že KSČM je podle něj demokratická strana. "Pokud nevezme (Klaus) svůj výrok zpět, požádám ho o osobní setkání," dodal Filip.

Klaus se sejde s ministry

Paroubek se ve čtvrtek sešel s Klausem, aby spolu probrali současnou povolební situaci. Jestli se shodli na nějaké verzi řešení patového stavu, ale politici odmítli říci.

Klaus poznamenal, že s Paroubkem mluvil i o roli současné vlády. "Domluvili jsme setkání prezidenta s členy odcházející vlády těsně předtím, než se sejde ustavující schůze Sněmovny," řekl Klaus. Ta bude zřejmě 27. června.

Prezident na začátku týdne kabinet kritizoval, že chce v době, kdy odchází, přijímat klíčová rozhodnutí. Podle jeho názoru by měl být spíše udržovací vládou a do zásadních věcí už nemluvit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: vláda už "poztrácela" legitimitu

Pro rychlé ustavení Sněmovny a vlády se v úterý před polednem vyslovili prezident Václav Klaus s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS), když hodnotili...

Výběr článků

Načítám