Hlavní obsah

Zelené čeká rozhodování o vládě i rebelech

Právo, zbk
PRAHA

Republikovou radu Strany zelených v sobotu čekají dvě klíčová rozhodnutí. Vedení strany bude žádat podporu své snahy vstoupit do vlády s ODS a lidovci. Vypořádat se vedle toho musí s členy levicové frakce, která vznikla těsně před volbami.

Článek

Dá se očekávat, že rada bude mít nového předsedu, protože její dosavadní šéfka Eva Holubová  frakci založila a hrozí jí vyloučení ze strany. O něm bude už dnes jednat Ústřední revizní komise (ÚRK). Právu to potvrdil místopředseda ÚRK Miroslav Rokos s tím, že vyloučení hrozí všem členům frakce.

"Určitě to ve čtvrtek všechno nevyřešíme, protože se jedná asi o 40 členů. Musíme napřed prošetřit, kdo a jak se angažoval a jestli neporušil stanovy," řekl ve středu Rokos. Podle něj existuje možnost, že republiková rada vyloučí členy frakce sama.

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová Právu ve středu sdělila, že případný návrh na vyloučení Holubové ze strany podpoří. "Vůbec nezpochybňuji její právo na kritiku, ale to, jakým způsobem to udělala, není pro žádnou politickou stranu přijatelný," uvedla.

Vlastimil Brázda, člen Republikové rady a zároveň signatář levicové frakce, Právu řekl, že s vyloučením Evy Holubové nesouhlasí. "Oni nás chtějí vyloučit všechny, což považuji za nedemokratické, zvláště ve Straně zelených, kde jsou členové jak napravo, tak nalevo," dodal Brázda s tím, že na radě podpoří zahájení rozhovorů s ČSSD.

Většina krajů se přitom kloní k podpoře vlády ODS a KDU-ČSL, a to buď přímo - tedy vstupem do Topolánkova kabinetu, nebo nepřímo z opozice. Jednání rady tak zřejmě nebude jednoduché, což očekává i Kuchtová. "Předpokládám, že diskuze bude docela žhavá," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám