Hlavní obsah

Soc. dem. chce křeslo šéfa Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté budou v rámci povolebních jednání požadovat křeslo předsedy Sněmovny, nehodlají ale tento post vykupovat podporou koaliční vlády ODS, lidovců a zelených. Případná koalice v tomto složení ale podporu ČSSD potřebuje, protože jí k většině schází ve Sněmovně jeden hlas.

Článek

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky má ale sociální demokracie na funkci předsedy Sněmovny nárok jako "druhý vítěz voleb a nejsilnější opoziční strana".

Ministr financí a místopředseda ČSSD Sobotka odmítl, že by jeho strana výměnou za post předsedy Sněmovny podpořila vládní koalici. "Sociální demokracie by měla nárokovat funkci předsedy Sněmovny, ale současně nebudeme podporovat pravicovou vládu," řekl Sobotka.

Sobotka také bagatelizoval názory některých svých stranických kolegů, kteří prosazují dohodu s ODS včetně možnosti velké koalice. Takovou variantu nevyloučil například ministr průmyslu Milan Urban. "Nejde o to měnit nějaká křesla za podporu vlády," zdůraznil Sobotka.

Podle ČSSD už občanští demokraté z ústavních funkcí obsadili post prezidenta republiky, předsedy Senátu a předseda ODS Mirek Topolánek byl jako vítěz voleb pověřen sestavením nového kabinetu.

Konkrétního kandidáta na funkci předsedy Sněmovny Sobotka nejmenoval. Podle něj jsou předčasné úvahy, koho hodlá jeho strana do čela Sněmovny nominovat. O obsazení jednotlivých funkcí v nově zvolené Sněmovně budou v pátek jednat předsedové všech parlamentních stran. KSČM hodlá prosazovat, aby v čele poslaneckého sboru usedl zástupce levice. ODS zase dala najevo, že ve vedení komory nechce komunisty.

Dolní komoru před volbami vedl Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zaorálek svolat schůzi před MS ve fotbale nestihne

Ve středu odpoledne se setkali na Hradě prezident Václav Klaus a dosavadní šéf Sněmovny Zaorálek. Dosavadní předseda dolní parlamentní komory slíbil, že nebude protahovat svolání ustavující schůze nové Sněmovny, s čímž souhlasil i prezident Klaus.

"Já nevidím žádný důvod, aby došlo k nějakému oddalování svolání ustavující schůze nové Sněmovny. Myslím, že by to ničemu neprospělo. Zejména se mi zdá, že není potřeba, aby tato schůze byla svolávána v den, kdy bude definitivně dokončena, podepsána, slavnostně ukončena dohoda o potenciální budoucí koalici," řekl Klaus.

Zaorálek však s úsměvem uvedl, že "nestihne svolat schůzi do začátku mistrovství světa ve fotbale". Jako možný termín se oběma ústavním činitelům jevil 27. červen.

Podle Zaorálka je reálné, že se nově zvolení poslanci sejdou do konce června. Šéf Sněmovny připomněl, že by nová Sněmovna měla ihned po první schůzi debatovat o přípravě nového státního rozpočtu.

Sobotka znovu připomněl ideu úřednické vlády

Podle ministra Sobotky není středopravicová koalice ODS, KDU-ČSL a zelených životaschopná, protože nemá většinu hlasů. Za východisko ze zablokované situace proto ČSSD nadále považuje úřednickou vládu. "Nevidím důvod, proč bychom měli podporovat realizaci pravicové politiky," řekl místopředseda ČSSD.

Vyjednavači ODS a ČSSD se sejdou v pátek dopoledne. Předsedové obou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek spolu podle České televize neoficiálně hovořili už v úterý večer, oba politici to ale popřeli. [celá zpráva]

Ve čtvrtek se také chystá schůzka KDU-ČSL a Strany zelených, v plánu jsou i třístranné rozhovory s ODS.

Anketa

Měla by ČSSD získat ve Sněmovně post předsedy?
ano
32 %
ne
68 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19906 čtenářů.

Reklama

Související články

Klaus: Sněmovna může jednat od 16. června

Prezident Václav Klaus nechce protahovat jednání na vyřešení složité politické povolební situace. Poslanci se tedy budou moci sejít nejdříve 16. června, přesný...

Výběr článků

Načítám