Hlavní obsah

K soudu míří první žaloby na neplatnost voleb

PRAHA/BRNO

Sociální demokrat Philipp Janýr je jedním z prvních, kdo podal u Nejvyššího správního soudu (NSS) žalobu na neplatnost voleb. Podle Janýra měla ODS ke svému volebnímu vítězství použít nepodložená obvinění představitelů ČSSD. Celkem NSS zatím přijal tři platné návrhy na zpochybnění voleb.

Článek

Janýr oznámil, že ve středu odeslal žalobu Nejvyššími správnímu soudu současně faxem a doporučeným dopisem. ODS se podle něj měla dopustit trestného činu pomluvy. [celá zpráva]

Podle Janýra občanští demokraté porušili volební zákon v ustanovení § 16 odst. 2, které předpokládá, že se politické strany budou v době volební kampaně k sobě chovat čestně a poctivě.

Ve zprávě ODS ale Janýr spatřuje obvinění ČSSD a jejích představitelů z trestných činů včetně vraždy. Janýr je přesvědčen o tom, že touto zprávou ODS ovlivnila nerozhodnuté voliče v neprospěch ČSSD. Připomíná, že pro další poslanecký mandát na úkor ODS chybělo ČSSD pouhých 338 hlasů.

"Je-li nový poměr v parlamentu výsledkem trestného činu, nečestného a nepoctivého jednání, pak podle mého názoru je na místě volby zrušit," uvedl Janýr.

Žalob na neplatnost voleb je víc

Nejvyšší správní soud podle své mluvčí Sylvy Dostálové dostal zatím na stůl celkem tři návrhy na neplatnost voleb.

"Všechny tři návrhy podaly fyzické osoby, které bydlí v Praze, Brně a v Tanvaldu. Stížnosti se týkají předchozí volební kampaně, informací, které se objevily ve sdělovacích prostředcích a samotného aktu hlasování," sdělila Dostálová.

Kromě toho včera obdržel NSS další tři návrhy, které ale lidé podali dříve než den po vyhlášení výsledků Státní volební komisí. "Proto jsou dle zákona považovány za předčasné," dodala Dostálová. Soud je tedy podle zákona odmítne. Výsledky voleb je možné napadnout u NSS do 16. června.

Volby nejdříve kritizoval premiér Paroubek

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek výsledek voleb zpochybnil už v sobotu. [celá zpráva] Na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že prověří možnost podat stížnost na základě ustanovení volebního zákona, podle kterého o kandidátech a volebních stranách nesmějí být zveřejňovány nepravdivé údaje. Z nečestných praktik obvinil Paroubek ODS. Později ale svou kritiku regulérnosti voleb zmírnil.

Žalobu na neplatnost voleb zvažují také Evropští demokraté, kteří se na ministerstvu financí marně domáhají vyplacení příspěvku ještě za minulé volby, přestože jim nárok na něj přiznal soud. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám