Hlavní obsah

Kühnl váhá podepsat smlouvu na transportéry

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi dvěma mlýnskými koly se ocitl ministr obrany Karel Kühnl kvůli nákupu transportérů za 24 miliard korun od rakouské firmy Steyr.

Článek

Na jedné straně ho tlačí vojáci, výrobce a čeští subdodavatelé, kteří by od něj měli získat zakázky až za deset miliard korun. Podpis kontraktu očekává i premiér Jiří Paroubek.

Na druhé straně Kühnla od podpisu odrazují politici ODS. Proti podpisu smlouvy se v úterý nepřímo postavil také prezident Václav Klaus. Stínový ministr financí Vlastimil Tlustý v pondělí uvedl, že jedním z prvních kroků vlády by bylo zrušení tendru na obrněné transportéry pro českou armádu. [celá zpráva]

Ministr, kterému v nejbližších týdnech vyprší mandát, se proti výpadům vítěze voleb ohradil, že politické rozhodnutí koupit transportéry učinila před měsíci vláda. Zároveň ale říká, že na podpis je ještě čas a že si musí vše řádně rozmyslet.

Nepodepsat podle něj znamená značné riziko pro další rozvoj armády a kvůli závazkům vůči spojencům. "Já rozumím hlasu vítězů, kteří mají na mysli, že by bylo politicky slušné přenechat to rozhodnutí jim," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zpochybnil tendr na transportéry

Soutěž na dodávku nových transportérů pro českou armádu za téměř 24 miliard korun, kterou vyhrála rakouská firma Steyr, se komplikuje. Městský soud v Praze...

Výběr článků

Načítám