Hlavní obsah

Tvrdík přestřelil

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za ranního zpěvu ptactva oznámil včera ministr Jaroslav Tvrdík premiéru Vladimíru Špidlovi svou rezignaci. Napadají mě tři důvody, jimiž by to šlo zatím hypoteticky vysvětlit.

Článek

Třeba: Rychlokvašený sociální demokrat Tvrdík věří, že tato vláda padne nejpozději na podzim a nechce být u toho. Vždyť jako úspěšný, oblíbený politik by mohl jednou zajímat i favorizovanou ODS jako lepší náhrada za Petra Nečase. Proti Topolánkově straně přece nikdy nezhřešil byť jen slovem.

Nebo: kalkuluje se svou nenahraditelností, protože Špidla si nemůže dovolit ztratit ve vládě najednou Rychetského a Tvrdíka. Premiér by mohl zatlačit na strýčka Skrblíka z resortu financí a přimět ho odebrat peníze jiným, jen aby armáda mohla být zreformována podle představ svého ministra.

Ovšem také: rusnokovsky inspirován neodolal ministr obrany zatím utajené nabídce ze soukromého sektoru, kde ho coby politickou hvězdu se zajímavými kontakty čeká plat, proti němuž je ministerská gáže studentským kapesným.

Pak je tu důvod Tvrdíkem sdělený, oficiální, ryze morální. Mladý ministr údajně odchází proto, že vinou sníženého rozpočtu nesplní slib, který dal národu, zvláště svým vojákům. To má ovšem jednu vadu - ministr Tvrdík si protiřečí. Nemůže rezignovat na svou funkci ve vládě proto, že mu kolega Sobotka očesal rozpočet pro armádu, a zároveň vyhlašovat, že plně podporuje vládní reformu veřejných financí. To je postoj dost sobecký, a proto mu to morální gesto nevěřím.

Vinou škrtů přece žádný z ministrů nenaplní své původní představy o rozvoji svého resortu. Stejně jako armáda dopadne školství, kultura, průmysl, zemědělství, prostě všichni. To mají jako on rezignovat, nebo reformu odtroubit? Jestliže Tvrdík ve vládě jednou zvedl ruku pro reformu, pak na její důsledky nemůže reagovat jako chlapeček, kterému sebrali duhovou kuličku.

Nepochybuji, že populárního ministra Tvrdíka by byla škoda, minimálně pro ČSSD. Mezi svými předchůdci se vyjímá, aspoň pro veřejnost, jako lev mezi slepicemi. S jeho jménem jsou spojeny některé důležité změny v resortu obrany a budování mezinárodní pověsti některých armádních složek. Teď se mi zdá, že voják Tvrdík, jinak přesný střelec do mediálního terče, bez míření vystřelil - a přestřelil.

PRÁVO 30. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám