Hlavní obsah

Bursík doufá v samostatný poslanecký klub zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Strany zelených Martin Bursík doufá, že dolní komora změní pravidla tak, aby i zelení mohli mít svůj poslanecký klub. Jednací řád dovoluje vznik klubu, který má alespoň deset členů. poslanců za Stranu zelených je však jen šest.

Článek

Mít svůj klub není jen otázka prestiže, nese to s sebou i větší vliv na chod dolní komory a určité materiální výhody. Předseda klubu má právo kdykoli vystoupit v rozpravě, může požádat o přestávku na jednání frakce. Klub má i nárok na služební auto a dostává za své členy peníze na činnost.

Bursík řekl, že pravidlo deseti poslanců existuje kvůli tomu, aby se bránilo účelovému štěpení klubů. Vstup nové strany do sněmovny je podle něj něco jiného. Ke změně jednacího řádu je ale nutný souhlas parlamentu, protože jde o zákon.

Vstřícnost naznačil předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Novinářům mimo jiné řekl, že se šesti "zelenými poslanci" se bude v něčem jednat tak, jako kdyby svůj poslanecký klub měli. "Nebudeme s nimi zacházet tak, jako že to je šest jednotlivců, jak je to z hlediska zákona. V této chvíli určitě budeme brát zelené jako imaginární politický klub," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám