Hlavní obsah

Poslanec za ČSSD Ploc: Nabídli mi pět miliónů za přestup k zeleným

PRAHA

První případ pokusu o přetažení nového poslance za ČSSD do řad rodící se pravostředové vládní koalice je zřejmě na světě. Poslanec za ČSSD a bývalý skokan na lyžích Pavel Ploc sdělil v úterý Právu, že dostal nabídku pěti miliónů korun, když přestoupí do Strany zelených a podpoří případnou Topolánkovu koaliční vládu při hlasování o důvěře.

Článek

V pondělí podle informací Práva Ploc sdělil orgánům ČSSD a také policii, že ho oslovil dávný známý ze školy, kterého už léta neviděl, a nabídl mu pět miliónů korun za to, že přejde k zeleným.

Ploc tuto informaci Právu potvrdil a sdělil, že ho v úterý kvůli tomu už vyslechla policie. Podle informací Práva požádal o policejní ochranu.

Ploc se do Sněmovny dostal za Liberecký kraj díky 4 886 preferenčním hlasům.

Strana zelených se v úterý dohodla s ODS na jednáních o společném vytvoření vládní koalice, která by zahrnovala i KDU-ČSL. Ani v tomto obsazení by však pravostředová vláda neměla ve Sněmovně většinovou podporu. [celá zpráva]

Zelení podezření odmítají

"Jsme stranou bojující proti korupci, neuplácíme," řekl ČTK předseda zelených Martin Bursík s tím, že Ploce nezná stejně jako další zelení. Věc považuje za zpravodajskou hru.

Pražský primátor Pavel Bém, který je jedním ze členů vyjednávacího týmu ODS o případné nové vládě, odmítl informaci o údajné nabídce poslanci ČSSD komentovat. "Zatím pro mě tato zpráva nemá žádnou váhu, ale dovedu si představit, že podobných informací bude v nejbližších dnech přibývat," řekl Bém Novinkám.

Ploc: zavolal mi a žádal schůzku

Ploc se k nabídce vyjádřil v úterý vpodvečer na mimořádné tiskové konferenci ČSSD. Řekl, že měl v pondělí doma vzkaz, aby volal na konkrétní číslo. Když to udělal, ozval se mu člověk, který ho žádal o krátkou schůzku. Na tu Ploc nakonec šel.

Na smluveném místě byli dva lidé, jeden seděl opodál v autě, druhý mluvil přímo s Plocem a peníze mu prý nabídl. Ploc odmítl a vše řekl ještě ten večer vedení strany.

"ČSSD kontaktovala policii, která se se mnou spojila. Dnes ráno jsem podal trestní oznámení," řekl Ploc. Doplnil, že ho mrzí, že se mu něco takového stalo tak krátce po zvolení. Řekl také, že nemá žádný důkaz, jak své tvrzení podpořit, protože na místě byl sám s oním člověkem, jehož identitu nechtěl prozradit.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítl veškerá podezření, že si ČSSD nabídku sama zinscenovala.

Reklama

Související články

Bursík úřednickou vládu neodmítá

Na návrh ČSSD, jež chce podporovat vládu nestranických odborníků, reagovali přední představitelé parlamentních politických stran různě. Zatímco šéfové...

Výběr článků

Načítám