Hlavní obsah

Prezident vetoval zákon, který poslancům zakazoval být současně starostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus vetoval v úterý zákon zakazující poslancům a senátorům vykonávat zároveň funkce starostů nebo hejtmanů. Novela zákona o krajích a o hlavním městě Praze, která souběh funkce zákonodárce a komunálního politika vylučuje, tak definitivně spadla pod stůl, protože veto mohla zvrátit pouze Sněmovna ve starém složení, která už se nesejde.

Článek

Nově zvolení poslanci už o tomto vetu podle legislativních pravidel hlasovat nemohou.

Prezident Klaus svůj krok zdůvodnil obavami z destabilizace komunální politiky. Připomněl také, že novelu zákonů o územní samosprávě již dříve odmítl Senát drtivou většinou.

"Zákon Poslanecké sněmovně vracím, protože de facto provádí zákaz souběhu funkce starosty či hejtmana s funkcí poslance či senátora. Zákon by navíc způsobil i to, že by starostové a členové rad obcí nesměli být členy rad kraje," napsal prezident předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

Podle prezidenta není důvod v parlamentní demokracii zakazovat současné vykonávání funkcí v obcích a krajích s funkcemi ve Sněmovně nebo Senátu.

Podle kritiků byl zákon dílem závisti

Podle obhájců novely by se lidé, kteří vykonávají náročnou funkci poslance nebo senátora, měli plně věnovat  jen této práci. Stejně tak jsou podle nich náročné pozice v komunální politice a vyžadují plné nasazení.

Stoprocentně lze vykonávat jen jednu z nich, uvedl například poslanec Václav Votava (ČSSD). Při projednávání novely v Senátu ale přiznal, že v novele je i "určitý motiv výše platu".

Právě závist vůči zákonodárcům, kteří pobírají ještě jiný plat, označil za hlavní důvod předložení novely senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). Kritici novele vyčítali, že neřeší případy řady zákonodárců, kteří se kromě této funkce věnují i své původní profesi.

Klaus je přesvědčen, že záleží na voličích, zda si souběh funkcí přejí a zda takové kandidáty podpoří. "Navíc v tuto chvíli nezačínáme na zelené louce. Současná pravidla fungují již řadu let a občané jsou s nimi plně srozuměni. Touto změnou by mohlo dojít k destabilizaci komunální politiky," zdůraznil Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám