Hlavní obsah

Dohodnuto. Lidovci i zelení chtějí koaliční smlouvu s ODS

PRAHA

Občanští demokraté v úterý zahájili vyjednávání o podobě nového kabinetu s lidovci i se Stranou zelených. Dopoledne začaly ve Sněmovně rozhovory představitelů ODS a KDU-ČSL. Po obědě se občanští demokraté sešli s vyjednávacím týmem zelených. Politici všech tří stran po setkáních vyjádřili ochotu vytvořit společnou vládu. Schůzka lidovců se zelenými se teprve uskuteční.

Článek

Na schůzce s představiteli lidovců a zelených zastupovali ODS Mirek Topolánek, Pavel Bém a Petr Nečas. 

ODS má zájem na koalici s lidovci

Za KDU-ČSL jednali Miroslav Kalousek, Milan Šimonovský a Jan Kasal.

Podle šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka se špičky ODS a KDU-ČSL shodly na společném zájmu o vytvoření programu nové vládní koalice. "Teď se budou scházet odborníci obou stran, kteří by měli projednat jednotlivé programové body," upřesnil šéf lidovců Kalousek.

Bursík nevidí programové problémy

Za Stranu zelených si k jednacímu stolu odpoledne sedli Martin Bursík, Dana Kuchtová, Petr Štěpánek a Džamila Stehlíková.

Vyjednávací týmy ODS a SZ se shodly na tom, že budou pokračovat v jednání o vytvoření společné koaliční vlády. Podle předsedy zelených Martina Bursíka obě strany nenarazily při jednáních na větší problémy v programových otázkách.

Bursík zároveň prohlásil, že garantuje kompaktnost strany do dalších vyjednávání. Reagoval tak na dohady o rozporech ve Straně zelených.

Zelení budou jednat ještě s KDU-ČSL. Potom budou pokračovat schůzky všech tří stran.

Koalice bez většiny ve Sněmovně

Případná koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se ale bude muset v dolní parlamentní komoře spolehnout na 100 hlasů, nemůže vytvořit většinu. Vítěz voleb proto hodlá jednat i s ČSSD. Sociální demokraté však v pondělí oznámili, že jsou ochotni podpořit pouze nestranickou vládu odborníků, což vedení ODS vzápětí odmítlo. [celá zpráva]

Topolánek hodlá mluvit i se soc. dem.

Předseda ODS Topolánek se chce zítra sejít s vedením ČSSD, hodlá předložit sociálním demokratů návrh na toleranci nového kabinetu.

V úterý Topolánek uvedl, že sociální demokraty už k jednání vyzval, ale ještě neobdržel odpověď.

Příští týden hodlá Topolánek informovat prezidenta Václava Klause, jak jednání o novém politickém uspořádání pokročila.

Anketa

Byla by podle vás optimálním řešením povolební situace vláda ODS, KDU-CSL a Strany zelených pod vedením premiéra Mirka Topolánka?
ano
65,6 %
ne
34,4 %
Celkem hlasovalo 53148 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám