Hlavní obsah

Bursík úřednickou vládu neodmítá

– PRAHA
Právo, Novinky, dan, gö, znk

Na návrh ČSSD, jež chce podporovat vládu nestranických odborníků, reagovali přední představitelé parlamentních politických stran různě. Zatímco šéfové ODS a KDU-ČSL Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek nebyli myšlence úřednické vlády příliš nakloněni, předseda zelených Martin Bursík je ochoten o návrhu uvažovat.

Článek

Šéf Zelených Martin Bursík návrh ČSSD neodmítl. Zelení do vlády totiž chtějí nabízet experty, protože české politice chybí právě kompetentnost a erudice politiků. "V tomhle se s návrhem shodujeme. Ale v tuhle chvíli reálná situace vypadá jinak. Prezident pověřil jednáním předsedu strany, která vyhrála volby, on vyzval k jednání politické strany a do značné ten formát bude záviset na jednání jeho a jeho politických partnerů. Samozřejmě je to ale podnět, který je možno brát v úvahu a pracovat s ním," uvedl Bursík.

Jistou vstřícnost projevil i předseda KSČM Vojtěch Filip, který v neděli navrhoval vytvoření vlády národní shody. "To je v podstatě vláda národní shody, jenom funkce nevykonávají zvolení politici, ale odborníci. Je otázka, kdo by tyto odborníky vybíral, kdo by byl pověřen sestavováním kabinetu a jaký časový mandát by jí příslušel. Záleží na tom, jakým způsobem by se dospělo k dohodě, na níž jsem ochoten se podílet," řekl Právu.

ODS a lidovcům se úřednická vláda nezamlouvá

Ačkoli šéf ODS Mirek Topolánek jednoznačně neodmítl představu nestranické úřednické vlády, z jeho strany se ozval silný hlas proti. Patřil prvnímu místopředsedovi ODS Petru Nečasovi, podle něhož premiér Jiří Paroubek hraje úlohu, která mu podle výsledku voleb nepřísluší.

"Nevzal do úvahy, že volby vyhrála ODS, nikoli ČSSD. Je to klukovina ve stylu, když nebudu premiérem já, nebude ani Topolánek," řekl ČTK k Paroubkovu záměru Nečas. Dodal, že také velká koalice je "prakticky vyloučena", a to i kvůli vystupování premiéra v posledních dnech.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek považuje návrh ČSSD za nepřijatelný. "Vláda je politický orgán a snažit se přepsat výsledky voleb na něco jiného je nepochopení ústavního systému ČR," řekl Právu.

Reklama

Související články

ČSSD chce úřednickou vládu

Vedení soc. dem. se v pondělí dohodlo, že strana bude podporovat vznik vlády nestranických odborníků. Informoval o tom premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek....

Výběr článků

Načítám