Hlavní obsah

Nové volby raději ne, říkají politologové

Právo, mak, kk

Volby rozdělily politickou scénu přesně na dvě poloviny. Zdá se, že dohoda je obtížná a mluví se i o předčasných volbách. Politologové oslovení Právem ale tvrdí, že opakování voleb nemusí politikům vyhovovat. Vidina financování další kampaně či obava ze ztráty hlasů je mohou motivovat k dohodě.

Článek

Shodují se, že jednání jsou teprve v začátku a o předčasných volbách by měly strany uvažovat až v okamžiku, kdy ztroskotají všechny pokusy sestavit vládu.

Politolog Zdeněk Zbořil vidí velké riziko v osobě nového šéfa Sněmovny. "Tam je kámen úrazu. Politici se musejí shodnout na předsedovi dolní komory, který ve třetím a posledním pokusu vybírá možného premiéra. A myslím, že této shody nejsou schopni. Když tohle selže, ostatní je skoro zbytečné. Pokud se ale dohodnou, je možnost sestavit vládu o poznání reálnější," řekl Právu.

V tom případě není podle Zbořila vzdálená varianta velké koalice ODS a ČSSD. "O tom sní prezident Václav Klaus. Neříkalo by se tomu opoziční smlouva, ale třeba německý model. Dva hlavní kohouti, Jiří Paroubek a Mirek Topolánek, by odešli a jejich místa by zaujali například Gandalovič se Sobotkou, kteří jsou schopni vyjednávat. Velké strany by odstavily ty menší a měly by pohodlnou ústavní většinu, s níž by klidně mohli přestěhovat Hradčany třeba do Beskyd. To je síla, která už může prosadit cokoliv, i pohodlnou volbu prezidenta," zdůraznil.

Spočítají si, zda se to vyplatí

Velká koalice je jednou z možností i podle dalšího Právem osloveného politologa, Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně. "Politici budou uvažovat, co by jim přinesly, a myslím, že se nakonec systémem něco za něco přece jen dohodnou," řekl Mareš.

Podle něj lze v opakovaných volbách očekávat nižší účast a politici si spočítají, co by to mohlo udělat s výsledky hlasování. "Pokud vyhodnotí, že by z toho neměli prospěch, do něčeho takového se nepoženou," dodal.

Roli v rozhodování lídrů jednotlivých partají mohou hrát i finance. "Nemusejí jít do předčasných voleb ani kvůli penězům. Vysoké zisky ve volbách jim přinesly velké peníze, ale ty by další volební kampaň odčerpávala," uvedl Mareš.

Volby nic neřeší, karty jsou rozdány

O tom, že se strany i přes obtížnou povolební situaci dohodnou, je přesvědčen i Marešův kolega politolog Vít Hloušek. "Podle mého není varianta mimořádných voleb příliš pravděpodobná," sdělil Právu. "Jsme na začátku vyjednávání. Možností je více, neházel bych flintu do žita."

Hloušek si navíc není jist, zda by předčasné volby cokoliv vyřešily. "Pokud rozdělíme politiku schematicky na pravici a levici, je rozdání karet rovnoměrné. To se jasně ukázalo a nové volby by na tom nic nezměnily," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám