Hlavní obsah

ČSSD chce úřednickou vládu

Právo, Novinky, ČTK, ora,trj
PRAHA

Vedení soc. dem. se v pondělí dohodlo, že strana bude podporovat vznik vlády nestranických odborníků. Informoval o tom premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj nechtějí sociální demokraté vyvolat další předčasné volby.

Článek

Paroubek současně oznámil, že "soc. dem. nebude hlasovat pro jiný kabinet, který by nebyl vládou odborníků". Premiér řekl, že vedení ČSSD po "zevrubné diskusi vyhodnotilo výsledek voleb jako velký úspěch". Paroubek tvrdil, že soc. dem. chce postupovat konstruktivně, důkazem toho je prý návrh na úřednickou vládu.

"Připadá mi to zpozdilé, já takové prohlášení neudělám," reagoval na premiérův návrh vpředseda ODS Mirek Topolánek, jenž chce k jednání s ČSSD přistupovat bez předsudků, nicméně řekl, že na nestranické odborníky nevěří. "Já mám dost stranických odborníků," konstatoval v rozhovoru pro Radiožurnál.

Před jednáním ČSSD se názory různily

Špičky ČSSD se před jednáním shodovaly v tom, že by poslanecký klub ČSSD neměl tolerovat vládu, o které vyjednává z pověření prezidenta Václava Klause šéf ODS Mirek Topolánek.

Premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek novinářům jen odpověděl na pozdrav, ale otázky ponechal bez povšimnutí. Místopředseda a ministr financí Bohuslav Sobotka řekl, že podpora vládě ODS nepřipadá v úvahu.

"Já vím, co udělali, já k nim žádnou toleranci mít nebudu," řekl ministr vnitra a volební lídr ČSSD z kraje Vysočina František Bublan, jenž dosud není členem sociální demokracie. Připustil ale, že jednání je jedna z možností a že by záleželo na podmínkách.

Dosavadní místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová, která v těchto volbách už nekandidovala, novinářům řekla, že je pro jednání. "Jednat bychom měli," mínil i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Dodal ale, že zatím sociální demokraty nikdo neoslovil.

Anketa

Byla by podle vás úřednická vláda optimálním řešením povolební situace?
ano
35,9 %
ne
64,1 %
Celkem hlasovalo 25044 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám