Hlavní obsah

Lidovci zahájí jednání s ODS o koalici

PRAHA

Lidovci už mají jasno. V neděli v podvečer oznámili, že zahájí jednání o možné koalici s vítězem voleb, tedy s ODS. Rozhodlo o tom předsednictvo KDU-ČSL, které souhlasí s jednáním o možnosti vytvoření vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Se šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem budou s ODS jednat místopředsedové strany Jan Kasal a Milan Šimonovský.

Článek

Zelení přitom už v sobotu večer pověřili možnými koaličními rozhovory předsedu Martina Bursíka a místopředsedy Petra Štěpánka, Danu Kuchtovou a Džamilu Stehlíkovou. Bursík v neděli odpoledne řekl, že už byly zahájeny neformální konzultace.

I když jsou menší parlamentní strany připraveny stát se součástí pravicové koalice, vítězi voleb ODS jejich hlasy k vytvoření většinové vlády nestačí. Dohromady má ODS s KDU-ČSL a zelenými stejně jako levice 100 hlasů.

V nedělní televizní debatě šéfů parlamentních stran předseda ODS Mirek Topolánek naznačil, že je ODS připravena vzdát se některých programových priorit včetně 15 procentní rovné daně, kterou před volbami zelení označovali za nepřijatelnou. Z povolebních jednání ale Topolánek nevylučuje ani ČSSD. Šéf sociální demokracie a premiér Jiří Paroubek ovšem prohlásil, že své straně doporučí odchod do opozice. [celá zpráva]

Křesťanští demokraté získali ve volbách pouze 13 křesel, Kalousek to nehodnotí jako neúspěch, čelí ale kritice, zvláště z řad sympatizantů jeho vnitrostranického rivala Cyrila Svobodu. [celá zpráva] Dnes předsednictvo podle mluvčího lidovců Ondřeje Jakoba vnitrostranická témata vůbec neřešilo.

Poslanecký klub lidovců se poprvé sejde v úterý v 11:00 ve Sněmovně. Podle Jakoba ještě lidovci nezvažovali, zda do klubu pozvou i sněmovní nováčky ze Strany zelených. Ti totiž sice dosáhli historického úspěchu a do Sněmovny se dostali, šest poslanců ale nemůže vytvořit vlastní klub.

Paroubek se o vládě ještě jasně nevyjádřil

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek v neděli v ČT uvedl, že si v tuto chvíli "nedokáže představit Topolánka jako premiéra". Pak ale dodal, že soc. dem. nikdy nedělala politiku nulové tolerance. Nevyloučil tak, že by ČSSD mohla v jinou chvíli nepřímo podpořit vládu odchodem ze Sněmovny, jako tomu bylo v roce 1996. Tehdy ČSSD pod vedením Miloše Zemana umožnila vznik menšinové vlády Václava Klause ve složení ODS, KDU-ČSL a ODA.

Reklama

Související články

Svoboda nepřímo vyzval Kalouska k rezignaci

Místopředseda KDU-ČSL a ministr zahraničí Cyril Svoboda nepřímo vyzval předsedu strany Miroslava Kalouska kvůli výsledku strany ve volbách k rezignaci....

Paroubek navrhuje odchod ČSSD do opozice

Premiér Jiří Paroubek navrhne poslaneckému klubu a vedení soc. dem. odchod strany do opozice. Prohlásil to v neděli v poledne v ČT v pořadu Otázky Václava...

Výběr článků

Načítám