Hlavní obsah

Názory na odchod do opozice se v ČSSD různí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval v televizní debatě České televize Otázky Václava Moravce sociální demokraty k odchodu do opozice. Volební pat, kdy levice a pravice disponují ve Sněmovně po 100 hlasech, však umožňuje politikům uvažovat i o velké koalici ODS a ČSSD. Názory na případnou vládu s občanskými demokraty jsou v ČSSD odlišné.

Článek

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka se podobně jako šéf strany Jiří Paroubek domnívá, že by sociální demokraté měli jít do opozice. [celá zpráva] Při příchodu na nedělní jednání širšího vedení, krajských zástupců a poslanců ČSSD také zdůraznil, že sociální demokraté nepůjdou do velké koalice.

Například šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš uvedl, že sociální demokraté by měli jednat o vládní účasti, velkou koalici ale ani on nepreferuje. Zdůraznil, že jde o jeho osobní postoj.

Místopředseda soc. dem. Zdeněk Škromach prohlásil, že bez ČSSD nikdo žádnou většinovou vládu nesestaví a že sociální demokraté mají výhodnou pozici pro jednání. Opozice je podle něj jednou z variant, kterých je více. Předčasné volby v rozmezí několika příštích měsíců nepovažuje za řešení.

Jandák byl velmi opatrný

Někteří politici ČSSD nebyli příliš hovorní, potřebují prý víc informací. Ministr kultury Vítězslav Jandák na otázku, zda si myslí, že ČSSD má jít do opozice, odpověděl: "Čert ví, to se dozvím za chvíli".

Poslanec Stanislav Křeček míní, že přechod do opozičních lavic je jednou z možností. K podání žaloby na neregulérnost voleb se staví skepticky. Jako právník si prý myslí, že "by to neprošlo". Jinak ale souhlasí s názorem, podle nějž ODS před volbami používala metody připomínající "totalitní praktiky".

Reklama

Související články

Paroubek navrhuje odchod ČSSD do opozice

Premiér Jiří Paroubek navrhne poslaneckému klubu a vedení soc. dem. odchod strany do opozice. Prohlásil to v neděli v poledne v ČT v pořadu Otázky Václava...

Výběr článků

Načítám