Hlavní obsah

ČSSD zvažuje zpochybnění voleb, Klaus je šokován

Právo, Novinky, alt, gö
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v sobotu večer řekl, že soc. dem. prověří možnost podat u Nejvyššího správního soudu žalobu na neplatnost voleb kvůli předvolební kampani. Vadí mu poslední fáze předvolební kampaně. Strana může stížnost podat do deseti dnů. Prezident Václav Klaus byl jeho slovy šokován.

Článek

Kampaň ze strany ODS byla podle Paroubka neférová. Zmínil především vystoupení šéfa Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu PČR Jana Kubiceho s materiálem, který obviňoval státní správu ze spojení s organizovaným zločinem.

Paroubek vystoupil velmi rázně a emotivně. "Volby v ČR vyhrála ODS a očekáváte, že jako předseda druhé nejsilnější strany přiznám volební porážku a podám ruku vítězi. To bych normálně udělal, ale takovéto gesto dělat nebudu. V ODS udělali všechno, aby zabránili prohře," hřímal.

Vítězstvím ODS prý česká demokracie utrpěla porážku srovnatelnou s únorem roku 1948.

Připomněl, že před několika měsíci vedla ODS s přehledem, s nástupem Paroubkovy vlády ale zpanikařila a k volebnímu vítězství pak použila všechny možné metody.

ON-LINE reportáž o sčítání hlasů zde

ODS ale už dříve spojení s Kubiceho vystoupením odmítla. I vyšetřovatel sám uvedl, že nezná žádné politiky ODS a s materiálem, který tvrdí, že se politici snažili ovlivňovat vyšetřování kauzy biolíh a vraždy Františka Mrázka, vystoupil prý proto, že sama Inspekce ministerstva vnitra bránila vyšetřovatelům v jejich práci.

Klaus: Paroubek neunesl porážku

Půldruhé hodiny po Paroubkově vystoupení na něj reagoval prezident Václav Klaus. "Byl jsem svědkem vystoupení Jiřího Paroubka, který neunesl svou volební porážku, nebyl schopen přijmout prohru," prohlásil prezident.

Řekl, že je šokován Paroubkovými výroky o únoru. "Nemohu se s tím smířit a nesmířím se s tím. Nedopustím, aby demokracie a výsledky svobodných voleb byly takto pošlapány a aby byly takto pošlapány hlasy voličů."

Věří, že večerní vystoupení nebylo stanoviskem ČSSD. "I přes toto vystoupení předsedy ji považuji za demokratickou stranu," řekl Klaus.

"Myslím, že pan prezident by měl vážit slova," prohlásil na adresu Klause šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj nikdo nevyhrál, stále tvrdí, že nejlepší řešení by byla vláda národní shody, neboť by se uklidnila politická situace a mohlo se pracovat na skutečných problémech země.

Prezident také připomněl rčení: kdo se je vítr, sklízí bouři. Narážel tak na to, že s agresivní kampaní před volbami začala ČSSD.

Váhají i někteří členové ČSSD

K Paroubkovým slovům se vlažně staví i někteří členové sociální demokracie. Souhlasí sice s tím, že kampaň byla nefér, nejsou si ale jistí, jestli je správné volby zpochybnit.

Jeden z poslanců ČSSD řekl ČTK, že podání stížnosti nepovažuje za pravděpodobné. Stejně jako předseda ČSSD je ale přesvědčen o tom, že občanští demokraté a některá média sociální demokracii těžce a nespravedlivě poškodili.

"Asi by to nebyl dobrý nápad, protože volby se mají vyhrát ve volbách, ne u soudu," uvedl mluvčí Platformy pro renesanci sociální demokracie Oldřich Průša. Například poslankyně za královéhradecký region Hana Orgoníková považuje podání žaloby za oprávněné.

Nečas: Paroubek se bojí

Místopředseda ODS Petr Nečas na to reagoval v ČT velmi klidně. "Slyšeli jsme slova zklamaného a poraženého člověka, který má panickou hrůzu z toho, že přijde o moc," řekl Nečas.

Neschopnost uznat volební porážku podle něj ubližuje ČR v zahraničí a zpochybňuje demokracii v ČR. "Je to velmi podivné prohlášení," doplnil Nečas. ČSSD prý 99 procent své kampaně stavěla na napadání ODS a jejího programu.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska bylo Paroubkovo vystoupení vrcholem trapnosti.

Bursík: prohlášení mě vyděsilo

Předsedu Strany zelených Martina Bursíka Paroubkovo prohlášení vyděsilo. "Ten slovník, který tam použil - agenti přisluhovači... To nebyl projev člověka, který by měl řídit ČR k modernizaci směrem do Evropy po další čtyřleté období."

"V demokratických zemích se respektují výsledky voleb," řekl Bursík v reakci na úvahu ČSSD, že zváží napadení voleb u soudu.

Odmítl, že by zelení jen uvažovali o tom, že by s ČSSD jednali o vládě s podporou komunistů.

Filip Paroubka podpořil

Paroubka ale podpořil předseda komunistů Vojtěch Filip. "Je právem každé politické strany, aby se obrátila na Nejvyšší správní soud s žalobou," reagoval Filip. Podle něj by komunisté mohli předložit daleko více důkazů o nekorektnosti volební kampaně ze strany pravice.

"Praktiky, které byly spuštěny, jsou podle mého soudu v rozporu s Ústavou ČR, se skutečnou demokracií," zdůraznil Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám