Hlavní obsah

Soc. dem. vyčkává konečných výsledků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spíše zklamáním jsou odhady výsledků pro sociální demokracii. Podle průběžných výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) vede ODS s 35,3 procenta a ČSSD následuje s 32,6 procenta. Předseda Jiří Paroubek v sobotu odpoledne sídlo strany opustil a odjel do Ústí nad Labem. Těsně před konečným sečtením hlasů se ale vrátil zpět do Prahy. Vedení strany nyní zasedá a v osm hodin večer zveřejní prohlášení k výsledkům.

Článek

Nálada v Lidovém domě se průběžně střídala. Od prvního zklamání po zveřejnění odhadů, po mírné nadšení poté, co první výsledky sčítání ukázaly, že ztráta na ODS nebude tak velká.

Paroubek si během sčítání výsledků voleb v Lidovém domě neodpustil narážku na postoje prezidenta Václava Klause k zahranični politice a EU.

Na otázku ZDF, jaké budou jeho kroky, když ČSSD bude mít místo ministra zahraničí, odpověděl: "První, co bych udělal, tak bych poslal pana prezidenta Klause na nejbližší schůzi evropské rady, aby si ho užili."

Paroubek odpoledne odjel z Lidoveho domu do Ústí nad Labem, kde sledoval sčítání hlasů v sídle tamní ČSSD na Střekově. Paroubek byl lídr strany v Ústeckém kraji, souboj s lídrem ODS Petrem Gandalovičem těsně vyhrál.

Odhadům nevěřili

Na první odhady výsledků se soc. dem. nadšeně netvářila. "Výsledky se budou měnit, protože 40 procent lidí odmítalo odpovědět, průzkum je nereprezentativní," řekl Paroubek. Připomněl, že strana měla ještě před rokem v preferencích 10 procent, z tohoto hlediska je ten nynější výsledek velmi dobrý. "Je to ocenění ze strany voličů," řekl.

Opatrný je i místopředseda strany Bohuslav Sobotka. "Byl bych opatrný, vzorek je velmi malý," řekl.

Výsledky sčítání ale potvrzují, že ODS sociální demokracii porazila, [celá zpráva] i když rozdíl nebyl tak velký, jak napovídaly odhady.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS chce vládnout s lidovci

Pokud by se potvrdily předběžné výsledky voleb a ODS by ve volbách vyhrála, začala by podle svých představitelů jednat o vytvoření kolaice s KDU-ČSL. Řekl...

Sečteno. Volby skončily patem

Po sečtení všech hlasů ve volbách do Sněmovny zvítězila ODS s 35,38 hlasů. ČSSD je druhá s 32,32 procenta hlasů. Třetí KSČM získala 12,81 procenta,...

Výběr článků

Načítám