Hlavní obsah

Zelení slaví, vstup do Sněmovny je historický průlom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených ve volbách získala 6,29 procenta hlasů. Stane se tak poprvé v historii ČR, že se do dolní komory dostane strana, která v ní předtím nepůsobila.

Článek

I když v některých posledních preferencích měla strana i deset procent příznivců, není pro ni výsledek zklamání. Důležité je prý to, že překročí pětiprocentní limit stanovený zákonem pro vstup do Sněmovny.

Předseda strany Martin Bursík přijel do volebního štábu v budově YMCA v ulici Na Poříčí krátce půl čtvrté. Spokojeně se usmíval. Cestu si probojovával mezi mikrofony a objektivy.

"S předběžnými výsledky jsem moc spokojen, považuji to za úspěch strany jako celku. Děkuji všem voličkám a voličům, kteří měli odvahu dát hlas jiným než zavedeným stranám," řekl Bursík. O jakékoliv koalici je podle něj předčasné mluvit. V průběhu odpoledne ale nadšení opadlo. To poté, když vyšlo najevo, že rozpočet hlasů na mandáíty hlásí pat.

"Je to historický okamžik, i předběžný výsledek sedm procent znamená, že SZ vstoupí do parlamentu," řekla první předsedkyně strany Dana Kuchtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám