Hlavní obsah

Odhad: Volby vyhrála ODS s 37 procenty

Právo, Novinky, gö. kk, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle prvních odhadů SC&C pro Českou televizi vyhrála volby ODS s 37 procenty hlasů. Za ní skončila ČSSD s 31 procenty. Třetí je KSČM s 12 procenty, KDU-ČSL získala osm procent, zelení sedm procent hlasů. Agentura výsledky průběžně upravuje, úplně první odhad mluvil o vítězství ODS s 38 procenty, ČSSD měla mít 30 procent.

Článek

Předpokládaná volební účast je podle odhadu 64 procent. Pro srovnání - v roce 2002 přišlo rozhodnout o složení Sněmovny 58 procent z 8,26 miliónu voličů, v roce 1998 to bylo 74 procent voličů.

ON-LINE reportáž o sčítání hlasů zde

Pokud by se první odhady přepočítaly na mandáty ve Sněmovně, získala by ODS 84 křesel a ČSSD 69 křesel. Komunisté by měli 22 poslanců, křesťanští demokraté 14 a Strana zelených 11 poslanců.

ODS a KDU-ČSL by dohromady daly 98 poslanců, pokud by chtěly většinovou koalici, musely by přibrat zelené, aby měly většinu 109 poslanců ve 200členné Sněmovně.

ODS je spokojena

Předseda ODS Mirek Topolánek poděkoval lidem za účast. Podle něj pochopili, že volby jsou důležité."Vládne tu mírný optimismus," popsal atmosféru. "Tou koalicí, kterou já preferuji, je dvoučlenná koalice s KDU-ČSL, zatím to vychází," doplnil.

"Spolu s lidovci máme více než ČSSD a KSČM, což je dobrý výsledek," řekl k prvním odhadům předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Pokud by se výsledky potvrdily, začne ODS jednat s lidovci o vytvoření kolaice.

V ČSSD zatím zklamání

V centru ČSSD v Lidovém domě velké nadšení nezavládlo. "Výsledky se budou měnit, protože 40 procent lidí odmítalo odpovědět, průzkum je nereprezentativní," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Připomněl, že strana měla ještě před rokem v preferencích 10 procent, z tohoto hlediska je ten nynější výsledek velmi dobrý. "Je to ocenění ze strany voličů," řekl.

"Byl bych opatrný, vzorek je velmi malý," řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.  Podle něj byla proti jeho straně a levicovým voličům vůbec vedena kampaň, a mnoho lidí tak třeba nechtělo agentuře říci, koho volili. Věří, že konečný výsledek by proto pro ČSSD mohl být ještě lepší.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek za nejdůležitější považuje, aby po volbách nezískali sociální demokraté a komunisté většinu v nové Sněmovně.

Agentura SCC se dotazovala lidí před volbeními místnostmi. Odpovědělo asi 24 000 lidí.

Porovnání výsledků a odhadů voleb v letech 2002 a 2006 (v %)
stranavýsledky v roce 2002odhad výsledků v roce 2006
ODS24,4737
ČSSD30,2031
KSČM18,5112
KDU-ČSL14,27*8
SZ2,367
*pozn: společný výsledek Koalice
zdroj: ČT

Komunisté věří v lepší výsledek

Právě proto, že lidé, co odmítají odpovědět, často patří k levicovým voličům, věří v konečné lepší číslo i KSČM. Odhadovaných 12 procent by pro ni bylo zklamáním, ve volbách v roce 2002 získala 18,5 procenta hlasů. "Věřím našim sociologům, kteří dolní hranici odhadují na 17 procent. Já bych ještě něco navíc přidal," řekl Právu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Předseda strany Vojtěch Filip výsledky zatím nechtěl komentovat, čeká na první sečtené hlasy.

Zelení jsou spokojeni

"Ve volebním štábu SZ po prvním ohlášení výsledků byla cítit velká radost a překvapení. "Je to historický okamžik, i předběžný výsledek sedm procent znamená, že SZ vstoupí do parlamentu," řekla první předsedkyně strany Dana Kuchtová.

Doufá, že procenta ještě porostou. "Věříme, že ano, protože letos přišlo k volbám více mladých lidí a prvovoličů, kteří hledají alternativu," doplnila.

Zklamání pro Železného

Předeseda Nezávislých demokratů Vladimír železný do poslední chvíle věřil, že jeho strana uspěje, odhad získaného jednoho procenta ho zklamal. Tvrdí, že za to může fakt, že nebyl zván do televizí. Strana se nyní bude soustředit na komunální volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám