Hlavní obsah

Manželku vraha Černého vystěhovali z bytu

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudní exekutor ve čtvrtek vystěhoval z bytu na sídlišti Velká ohrada v Praze 13 Marii Černou, manželku jednoho z tzv. orlických vrahů, Ludvíka Černého, u které se po útěku z mírovské pevnosti ukrýval nejznámější český vězeň Jiří Kájínek.

Článek

Před panelákem v Kurzově ulici stál od rána až do odpoledních hodin stěhovací vůz. V bytě paní Černé v pátém patře vystěhovávaná žena s přítelkyní balily do krabic věci a vařily kávu stěhovákům. "Jsem naprosto zoufalá, ale nesmím se utápět v žalu. Plakat budu večer, až budu sama," řekla Právu usoužená drobná blondýnka, které osud zasadil už mnoho krutých ran.

Byt, který podle soudního rozhodnutí získal její manžel v roce 1993 podvodem, protože na nájemní smlouvě byl padělán podpis zástupce magistrátu, měla opustit již před rokem, ale mnohokrát se odvolala, obrátila se i na Fond ohrožených dětí.

"Před nedávnem jsem požádala o půroční odklad vystěhování. Zamítavou odpověď jsem dostala dnes při exekuci. Je ale pravda, že na úřadu ombdusmana mi ve středu řekli, abych nepočítala s tím, že uspěji. Byla jsem i na magistrátu, ale náměstek primátora Bürgermeister mě nepřijal a úřednice se mnou jednaly způsobem, jaký si nikdo nedokáže představit. Když jsem se zeptala, kam mám se synem jít, odpověděly, že až se vrátí z léčebny, může jít do dětského domova," prohlásila Černá, která se stará o vážně nemocného šestiletého chlapce.

Hoch strávil v poslední době hodně času v nemocnicích, v současnosti je v léčebně pro dlouhodobě nemocné děti. "Kluk potřebuje maximální péči, musela jsem odejít z práce, abych se mu mohla věnovat, takže žijeme na hranici životního minima. Nechci ale, aby to znělo tak, že si chci stěžovat. Zvláštní mi připadá, že vystěhování připadlo na den, kdy jsem měla jet za manželem na návštěvu do Valdic a syn je v léčebně," posteskla si Černá.

"Porvu se s nepřízní osudu, nesmím se zhroutit. Kluk by zůstal sám. Udělám všechno pro to, aby nepykal za to, co provedl jeho táta," prohlašuje matka, která se obává, jak chlapec po návratu z léčebny bude reagovat na to, že přišel o domov, kde vyrůstal.

Co bude dál, netuší

"Dnes půjdu spát k přátelům. Věci a nábytek mi odvezou k rodičům, alespoň nebudu muset platit sklad. Co bude dál, se nedá v tuto chvíli říct," sdělila žena, pro kterou bylo příjemným překvapení chování exekutora a pracovníky stěhovací firmy. "Jednali se mnou absolutně slušně. Nijak na mě nepospíchali a v klidu mě nechali zabalit všechny věci."

To potvrdil i soudní exekutor Miroslav Houra. "Není to pro mě příjemná záležitost. Paní Černá sice vždy platila řádně nájemné, ale byt užívala neoprávněně, takže je vystěhována bez náhrady. Vše proběhlo bez sebemenších problémů, nekonalo se žádné osočování, nadávání, což lze považovat za výjimku," sdělil Právu Houra.

Reklama

Výběr článků

Načítám