Hlavní obsah

Paroubek s Topolánkem si k volbám pospíšili

Právo, Novinky, ČTK, nig, trj, lh, fia
PRAHA

Krátce po otevření volebních místností v pátek ve 14 hodin přišli k urnám předsedové dvou nejsilnějších stran Jiří Paroubek (ČSSD) a Mirek Topolánek (ODS). Oba lídři volili v Praze a vhození svých obálek doprovodili komentářem.

Článek

Oba předsedové nejsilnějších stran a zároveň největších volebních soupeřů se podle svých slov chtějí bezprostředně po volbě věnovat odpočinku.

Topolánek si šel zabruslit

Předseda ODS Mirek Topolánek vhodil svůj hlas do volební urny krátce po 14. hodině v budově Škoda poblíž stanice metra Hradčanská.

"Tyto volby jsou výjimečné, protože se poprvé od roku 1989 mohou k moci dostat komunisté," upozornil Topolánek. Volební účast si netroufl odhadnout, ale bude podle něj pro výsledek voleb klíčová.  

Šéf občanských demokratů prý do volební místnosti dorazil tak časně proto, aby si po čtyřech měsících kampaně mohl udělat volný den. S rodinou byl už od rána, odpoledne si se svým synem zašel zajezdit na bruslích.

Paroubek si dal masáž a šel plavat

Premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek hlasoval krátce po začátku voleb v ZŠ Jánského v pražských Stodůlkách. K urně se dostavil s manželkou Zuzanou. Očekává vítězství ČSSD.

"Myslím, že zůstanou těsně před branami Sněmovny," vyjádřil se o Straně zelených. Vyzval lidi, aby přišli k volebním urnám. "Byl bych rád, kdyby se voleb zúčastnilo co nejvíce našich spoluobčanů, protože to teď mají v ruce. A já jim chci slíbit, že pokud budu předsedou vlády, že udělám také všechno proto, aby v příštích čtyřech letech byly posíleny prvky přímé demokracie," řekl premiér a jmenoval přímou volbu prezidenta a zákon o obecném referendu.

Předseda vlády dále uvedl, že ho nyní čeká odpočinek po náročné předvolební kampan. Zašel na čínskou masáž , rehabilitaci a potom šel plavat.

K volbám přišli i další politici

Své volební právo využil krátce po otevření volebních místností i prezident Václav Klaus, který volil v místě bydliště v pražských Kobylisích. Před volbou řekl, že bude volit stranu, kterou zakládal, tedy ODS. Na dotaz na policejní aféru, která se objevila těsně před volbami, odpověděl, že lidé nejsou hloupí a nenechají se ve své volbě ovlivnit.

Do volební místnosti na radnici v Novém Veselí na Žďársku dorazil krátce po zahájení hlasování také bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. "Dvěma preferenčními hlasy jsem volil Jaromíra Schlinga a Zdeňka Jičínského," svěřil se Zeman.

S prezidentovým názorem, že policejní aféra Zeman nesouhlasí. "Po poslední kampani ODS, která byla neobyčejně hloupá, mám tím na mysli jejich údajného agenta pana (Jana) Kubiceho, věřím, že sociální demokracie může uspět lépe, než kdyby tato kampaň nebyla," domnívá se expremiér.

Politický lídr Sdružení nezávislých kandidátů Evropských demokratů (SNK-ED) Josef Zieleniec odvolil v základní škole Kladská 1 v Praze 2. Před vstupem do budovy se potkal s bývalým ministrem vnitra Janem Rumlem (US-DEU) a chvíli si popovídali. Zieleniec řekl Právu, že očekává vstup SNK-ED do Sněmovny. "Jinak bychom přeci nedělali předvolební kampaň." řekl Zielenie, který sám nekandiduje, neboť je evropským poslancem.

Předseda komunistů Vojtěch Filip hlasoval v Českých Budějovicích, šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek v Bechyni a předák Strany zelených Martin Bursík měl volební místnost přímo v budově Sněmovny.

Reklama

Související články

V ČR začaly volby do Sněmovny

Po čtyřech letech mají občané České republiky v pátek a v sobotu opět možnost zvolit si své zástupce do Sněmovny, a rozhodnout tak o složení budoucí vlády....

Výběr článků

Načítám