Hlavní obsah

Senátoři schválili Výborného jmenování ústavním soudcem

PRAHA

Lidovecký poslanec Miloslav Výborný se může stát ústavním soudcem. Senátoři ve čtvrtek v tajných volbách schválili jeho nominaci, o kterou je před měsícem požádal prezident Václav Klaus. Prezident nyní může jednapadesátiletého předsedu sněmovního ústavně-právního výboru jmenovat členem Ústavního soudu.

Článek

Výborný získal hlasy 52 z 65 senátorů, kteří se volby zúčastnili. Před jmenováním se musí vzdát členství v KDU-ČSL a poslaneckého mandátu. "Abdikace na tyto funkce nastane vzápětí poté, pokud vyslovíte souhlas," přislíbil senátorům před volbou. Již dříve kvůli nominaci rezignoval na stranické funkce, chystá se opustit i křeslo starosty ve východočeském Heřmanově Městci.

Výborného veřejně podpořili nejen jeho dosavadní straničtí kolegové, ale i předseda senátorů ODS Jiří Liška a šéf Klubu otevřené demokracie Edvard Outrata (za US-DEU). Proti jmenování aktivních politiků ústavními soudci je i klub Nezávislých, řekla jeho předsedkyně Helena Rögnerová (za KDU-ČSL). Byla by ale ráda, aby Výborný byl onou pověstnou výjimkou, uvedla před volbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám