Hlavní obsah

V pátek a v sobotu lidé rozhodnou o vládě

Právo, ČTK, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad ještě nikdy v historii Česka nebylo tak obtížné odhadovat výsledek sněmovních voleb jako letos. Právě dnes ve 14 hodin odpoledne se po čtyřech letech koaliční vlády pod vedením soc. dem. otevřou volební místnosti.

Článek

Nejenže není jisté, zda volby vyhraje ODS nebo ČSSD, neví se ani, které strany se dostanou do Sněmovny překročením povinné pětiprocentní hranice.

Na některých místech světa už mají Češi odvoleno

Pro české občany, kteří se nacházejí na americkém kontinentě, začaly volby kvůli časovému posunu už ve čtvrtek večer.

V Severní Americe přišlo odevzdat svůj hlas mezi třetinou a polovinou z registrovaných voličů.

Podle washingtonského konzula Martina Klučara hlasovalo ve Spojených státech asi 35 procent voličů zapsaných do zvláštních volebních seznamů. Celkem se k volbám na čtyřech zastupitelských úřadech v USA předem registrovalo kolem 550 osob.

Na ostatních místech planety začínají pro Čechy volby až v pátek, nicméně časový posun způsobil, že se volební místnosti například v Austrálii otevřely už v šest hodin českého času.

Otazníkem je Kubice a televizní duely

Letošní kampaň, při níž dokonce padaly facky, je navíc zřejmě také nejtvrdší. Vzhledem k zákazu zveřejňování volebních průzkumů, který platí tři dny před volbami, nemohla žádná z agentur zjistit, jak se projevila aféra se zprávou šéfa Útvaru odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho.

Její dopad lze jen těžko odhadnout. Na jedné straně může soc. dem. poškodit, na straně druhé by však efekt mohl být opačný a vést ke stmelení sympatizantů soc. dem., respektive odpůrců ODS. Spojení Kubiceho s ODS se nabízí, což Paroubka vedlo k mobilizačnímu protitahu.

Svůj dopad budou mít dozajista i čtyři předvolební televizní duely mezi Paroubkem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Názory přesvědčených voličů zřejmě příliš nezměnily, ale mohly mít vliv na nerozhodnuté. Všechny debaty proběhly ve více či méně vyhrocené atmosféře.

Když se dva perou, třetí se směje?

Aféra s Kubicem i ostré hádky Paroubka a Topolánka by část voličů mohly přimět k příklonu k menším stranám - zejména k černému koni letošních voleb v podobě Strany zelených. Jenže i ta má své problémy.

V očích veřejnosti ji mohou poškodit vnitřní spory, které skončily vyškrtnutím několika členů z kandidátky.

Výsledek voleb bude záležet také na volební účasti. Čím bude nižší, tím více prospěje stranám s pevným voličským jádrem, jejichž voliči jsou disciplinovaní. To tradičně platí o KSČM, o něco méně o lidovcích a ODS.

Naopak vyšší účast by zřejmě prospěla soc. dem. a také zeleným. V roce 2002 přišlo 58 procent voličů.

Na rozdíl od situace před čtyřmi lety je také více variant složení příští vlády.

Pokud získá většinu levice, může vzniknout menšinová vláda soc. dem., kterou by při hlasování o důvěře podpořila KSČM.

Další možností je pravo-středová vláda ODS, lidovců a případně zelených. Dvě menší strany by případně mohly získat většinu se soc. dem.

Další variantou, kterou však lídři ostře odmítají, je velká koalice ČSSD a ODS.

Výběr článků

Načítám