Hlavní obsah

Politologové: Paroubek debatu na Primě podcenil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středeční televizní debatu mezi představiteli dvou nejsilnějších soupeřů v nadcházejících volbách sledoval rekordní počet diváků. Mezi 1,33 miliónu dospělých diváků byli i politologové. Ti se shodli na tom, že premiér Jiří Paroubek působil unaveně a zřejmě přecenil své síly, když přišel do debaty sám.

Článek

Zástupci ODS, kteří se v pořadu TV Prima Poslední souboj prezentovali jako tým, zvládli debatu podle expertů o něco lépe. Předsedu ODS Mirka Topolánka podporovali lídr ústecké kandidátky Petr Gandalovič a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Unavený buldozer

Podle politologa Zdeňka Zbořila byl Paroubek unavený. "I buldozer má své hranice a zastaví se," uvedl Zbořil, který působí na Filozofické fakultě UK. Podle něj se premiér nerozhodl správně, když přišel debatovat sám. Pravidla debaty mu přitom dovolovala vzít si s sebou poradce. Zbořil soudí, že Paroubkovi u některých témat scházely argumenty a stále se opakoval. "Zejména v ekonomických záležitostech mu chyběl pan (ministr financí Bohuslav) Sobotka," myslí si Zbořil.

Shodný názor zastává také politolog Bohumil Doležal. "Pan Paroubek to podcenil, ODS ho uargumentovala. Mám dojem, že ČSSD přípravu debaty odbyla," soudí. Paroubek podle Doležala vypadal opuštěně a také jako by se potvrdilo, že ČSSD je strana jednoho člověka. Doležal také připomněl, že premiérovi občas škodilo i jeho vlastní publikum "Jeho příznivce ve studiu musela moderátorka dvakrát okřikovat," podotkl politolog.

Paroubek v debatě opakoval argumenty a slogany, které říkal už i v předchozí debatě v České televizi. [celá zpráva]

Politologové zhodnotili lépe ODS

O něco lepším dojmem zapůsobili na politology občanští demokraté, zejména lídr ústecké kandidátky ODS Petr Gandalovič. Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová se ale podle nich občas opakovala a působila poněkud unaveně. Negativně pak zhodnotil Bohumil Doležal vystoupení příznivce ODS, diplomata Alexandra Vondry. "Bylo to až nenávistné a dodalo to argumenty Paroubkovi," uvedl Doležal.

Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd si všiml, že se předseda ČSSD v debatě dostal více do defenzivy také kvůli tomu, že byl sám. Záleží ale podle něj na interpretaci voličů.

"Někdo si to vysvětlí tak, že Paroubek byl ten, který byl sám schopen vzdorovat přesile. Někdo si to ale zase interpretuje tak, že je to člověk, který autoritativně vládne straně sám a nepotřebuje k tomu žádné další lidi," řekl Lebeda. V souvislosti s poslední předvolební aférou týkající se šéfa elitního policejního oddílu Jana Kubiceho podle něj Paroubek znervózněl a bylo to znát.

Divácký rekord

V pořadí třetí předvolební televizní duel mezi premiérem Jiřím Paroubkem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem sledovalo ve středu večer 1,33 miliónu dospělých diváků. To je prozatím rekord ve sledovanosti předvolebních duelů. Podle mluvčí Primy Jany Malíkové sledovalo pořad 37,3 procenta diváků ze všech, kteří byli v tu dobu u televizních obrazovek.

Předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek se se šéfem ODS Mirkem Topolánkem před volbami utká v televizi ještě jednou. Závěrečný z celkem čtyř duelů proběhne ve čtvrtek večer na na obrazovce Novy.

První z debat mezi Paroubkem a Topolánkem odvysílala Prima minulou neděli v pořadu Nedělní partie a dívalo se na ni 612 000 diváků, tedy 29,8 procenta z těch, kteří se v té době dívali na televizi. Další souboj argumentů a názorů lídrů ČSSD a ODS se uskutečnil další neděli v Otázkách Václava Moravce. Pořad přilákal 1,139 miliónu diváků, což bylo přes 46 procent z těch, kteří se v té době dívali na televizi.

Reklama

Související články

Paroubek vs. Topolánek: debata plná šibalství

Řešením toho, kdo je jaký šibal, a poučkami, jak a kdy se správně podává ruka, začala nedělní debata lídrů největších politických rivalů v České televizi....

Česká televize postavila Paroubka na stupínek

Chvíli seděli, chvíli stáli. A vestoje byl před kamerami v pražském Kongresovém centru předseda vlády a ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce stejně...

Výběr článků

Načítám