Hlavní obsah

Paroubek s Topolánkem se opět utkali v TV souboji na ostří nože

Právo, Novinky, de, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pražském Top hotelu se ve středu večer konala očekávaná debata "Poslední souboj", ve které se utkali premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a předseda ODS Mirek Topolánek. Souboj moderovala na TV Prima Michaela Jílková.

Článek

Debatu, která hlučnými reakcemi publika připomínala Kotel na Nově,  osobitě usměrňovala Jílková. Během diskuse se oba tábory fanoušků navzájem překřikovaly. "Už se potí," skandovali na premiéra sympatizanti ODS. "Nemá stupínek," skandovali dále.

Publikum tvořilo 135 příznivců ČSSD a 135 podporovatelů ODS. Oba tábory v modrých a oranžových tričkách ve foyer hotelu provázela už během zkoušky napjatá atmosféra.

Před startem přímého vysílání režisér přiměl publikum, aby si uklidilo reklamní tašky a kabáty a aby nedělalo ostudu. Přítomné také vyzval, aby fandili, aby byla "úžasná atmosféra", ale zároveň apeloval na to, aby ve chvíli diskuse byl klid.

Topolánkovi pomáhali další lídři

Vedle šéfa ODS seděli i lídři občanských demokratů v Ústeckém kraji a na Vysočině Petr Gandalovič a Miroslava Němcová. Premiér jim čelil osamocen. "Jako premiér si musím vědět rady sám," odůvodnil neúčast pomocníků Paroubek. "My pracujeme jako tým," kontroval Topolánek.

Paroubek s Topolánkem se při debatě věnovali již tradičním tématům, kterými jsou rovná daň ODS, zadlužení ČR nebo vývoj nezaměstnanosti. Paroubek uvedl, že "rovná daň je určená pouze pro deset procent nejbohatších". Topolánek odvětil, že na rovné dani vydělají zejména nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Předseda ODS tvrdil, že občanští demokraté připravili koncept rovné daně lépe než německá CDU, která od rovné daně během kampaně ustoupila.

Paroubka pranýřoval i Alexander Vondra

Do diskuse zasahovali i lidé z publika, s modrou značkou na klopě vystupoval i Alexander Vondra, jenž je odborníkem občanských demokratů na zahraniční politiku. Vondra připomněl inzerci ČSSD v deníku Právo, v níž soc. dem. uvedla, že si lidé nemají "nechat republiku rozbít". Vondra s ironií připomněl dávné komunistické slogany: "Republiku si rozvracet nedáme!"

Paroubek odpověděl, že to nejsou sociální demokraté, kdo vytváří nepřátelskou atmosféru ve společnosti s tím, že na Vondrovi je vidět nenávist. Nicméně po chvíli hřímal Paroubek o vládách ODS v 90. letech. Kradlo se jako nikdy v historii od Bílé hory, řekl předseda ČSSD.

Paroubek překřtil Kubiceho na Kubicu

Premiér se ostře vyjádřil o vyšetřovateli Janu Kubicem, jenž zveřejnil zprávu kriminalistů, v níž dokumentoval propojení organizovaného zločinu se státní správou. Paroubek mluvil o Kubicovi, nikoli Kubicem, opakovaně jej označil za lháře. Vyzval kriminalistu, aby premiéra zažaloval, jestli se cítí poškozen.

Topolánek zdůraznil, že "ne všichni policisté jsou zkorumpovaní, jsou i čestní a Kubice je jedním z nich".

Anketa

Kdo byl vítězem "Posledního souboje" na TV Prima?
Mirek Topolánek (ODS)
65,8 %
Jiří Paroubek (ČSSD)
34,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27332 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám